Cromoterapia si Aura energetica


Semnificatia culorilor in terapiile complementare si alternative - Extras din studiu scris de Oreste Teodorescu -


Mistica, magia, puterea culorilor erau cunoascute foarte bine in practicile teurgice din orientul indepartat. Hindusii, mai apoi taoistii si buddhistii au alocat spatii extinse in tratatele lor de vindecare. Poate cele mai cunoscute directii de abordare ale semnificatiei si corespondentelor culorilor cu diferite meridiane energetice, organe si chiar cu stari psihice si mentale se regasesc in tratale Raja Yoga (Uniunea Regala) si in perceptele Imparatului Galben.


Voi incerca, sa sintetizez, intr-o forma cat mai accesibila principalele caracteristici, valente si potente ale cromoterapiei asa cum se regaseste ea in vechile manuale orientale. Sper ca forma schematica sa faca posibila o intelegere si memorare cat mai patrunzatoare.

Atat indienii cat si chinezii atribuie principalele culori primare celor sapte vortexuri energetice(chakre) prin care circula “forta cerului”- yang si “ forta pamantului”- yin.


Corespondenta dintre zonele corpului si culori:


- Galben: pancreas, splina, vezica biliara.
- Portocaliu: sistemul reproducator.
- Rosu: sistemul circulator, rinichi, orgme sexuale.
- Verde: sistemul respirator, inima.
- Albastru: git, tiroida
- Violet: creier, sistemul nervos.


Evident, exista o stransa legatura intre cromoterapie si studierea aurei energetice. Sa parcurgem putin cateva metodele stiintifice de masurare a acestui camp informational:

Timp de mai mult de un secol, multi cercetatori au incercat sa afle cum functioneaza energia in interiorul organismului uman si, de asemenea, sa o masoare sau chiar sa o vizualizeze.


Inca din 1897 DR. BARADUC a incercat sa prinda "aura" pe placi fotografice. Apoi, R. Steiner, filozoful spiritualist care ne-a lasat medicina antropozofica, a dezvoltat o tehnica de cristalizare senzitiva care, prin analiza sangelui in urma cristalizarii intr-o solutie de clorura de fier, a permis indirect aprecierea starii functionale a organismului de la care s-a obtinut esantionul de sange.


In 1947 au urmat sotii KIRLIAN dupa numele carora a fost denumita o metoda care a aratat ca mediul biologic asupra caruia se aplica un curent de foarte inalta tensiune si intensitate scazuta nu permite acestui curent sa treaca uniform.


In 1974 DR. MANDEL, in clinicile sale din Germania, a studiat mai mult de douazeci de mii de cazuri de boli legand diagnosticul conventional de fotografii KIRLIAN; lui ii datoram prima scara de citire in acest scop

De atunci, foarte multi oameni de stiinta au incercat sa explice fenomenul electromagnetic al organismului viu. Dintre acestia, pentru a numi doar cativa, fac parte Y. ROCARD, T. MOSS, L-C VINCENT, E. GUILLE etc.


In zilele noastre, energia isi gaseste explicatia in medicina Vestica prin intermediul neurofiziologiei. Energia este, de fapt, un curent electric care circula prin organism.

Acest curent este produs de schimburile celulare (pompa de Na+ si K+), care determina o diferenta in potentialul de membrana de ordinul a 60 mV. Lucrarile lui Popp au aratat existenta razelor laser la nivelul ADN in fiecare celula a organismului. Datorita incarcaturii electrice si radierii laser a ADN-ului sau, celula este atat receptor cat si emitator de unde electromagnetice, iar limbajul intercelular sub forma de unde electrice permite organismului sa se mentina intr-un echilibru si, astfel, intr-o stare buna de sanatate.

"Dirijorul" acestui limbaj intercelular este creierul. Acesta actioneaza printr-un cod electromagnetic si prin eliberare de substante chimice (hormoni si neuromediatori).