Glosar Astrologic





Careul în T – Configuraţie planetară alcătuită dintr-o opoziţie şi două cuadraturi. Planeta care face aceste cuadraturi cu cele două planete aflate în opoziţie poartă numele de „planetă-focar”, fiind cea mai puternică planetă a temei respective.

Cădere – Situaţia în care o planetă se află în Semnul zodiacal opus aceluia în care ea este exaltată (vezi şi Exaltare).

Configuraţiile planetare – Relaţiile dintre cel puţin trei planete, care acoperă întreaga suprafaţă a cercului zodiacal, angrenând cel puţin trei Semne zodiacale (sau trei Case astrologice) şi care formează un model geometric bine definit.

Conjuncţia – Două sau mai multe planete între care distanţa este cuprinsă între 0° şi ± 8°.

Cuadratura – Două sau mai multe planete aflate la distanţă de 90° una de cealaltă, într-un orb de ± 8°.

Domiciliu diurn – Semnul zodiacal de polaritate pozitivă, masculină, yang, în care planeta guvernatoare şi, la modul general, orice planetă care îl tranzitează se manifestă solar, emisiv, dinamic.

Domiciliu nocturn – Semnul zodiacal de polaritate negativă, feminină, yin, în care planeta guvernatoare şi, la modul general, orice planetă care îl tranzitează se manifestă lunar, receptiv, contemplativ.

Exaltare – Situaţia în care o planetă se află într-un Semn zodiacal în care influenţa ei subtilă este întărită (amplificată) de energia predominantă a Semnului respectiv. Spre exemplu: Soarele este exaltat în Semnul Berbecului, Luna este exaltată în Semnul Taurului, Venus este exaltată în Semnul Peştilor etc.

Opoziţia – Două sau mai multe planete aflate la 180° distanţă una de cealaltă, într-un orb de plus/minus 8°.

Orb – Toleranţa de grade (plus sau minus) faţă de punctul de maxim al unui aspect făcut de două sau mai multe planete aflate în relaţie directă.

Recepţia mutuală – Situaţia în care două planete se află, fiecare, în Semnul (sau domiciliul) celeilalte.

Septilul – Două sau mai multe planete aflate la 51°42’ (mai precis 360°/7) distanţă una de cealaltă, într-un orb de plus/minus 1°. El anunţă de regulă un eveniment care poate fi eventual diminuat ca intensitate prin intermediul unor anumite acţiuni sau integrări spirituale, dar care este extrem de dificil de evitat.

Sextilul – Două sau mai multe planete aflate la distanţă de 60° una de cealaltă, într-un orb de plus/minus 4°.

Trigonul – Două sau mai multe planete aflate la distanţă de 120° una de cealaltă, într-un orb de plus/minus 8°.



STELELE FIXE

Alcor – Stea fixă de magnitudine 4 din constelaţia Ursa Major (15°52’ Fecioară). Nu este o stea remarcabilă, dar a fost folosită de către arabii din deşert ca test al unei vederi bune, deoarece ei obişnuiau să privească spre Canopus ca spre cea mai de sus şi spre Alcor ca spre cea mai de jos stea pe scara vizuală. Este numită de către Al Biruni „femeia cea pioasă” şi aminteşte de povestea germană a sărmanului Hans Dumkin care, în ciuda sărăciei sale, i-a oferit găzduire lui Iisus. Deoarece şi-a dorit toată viaţa să călătorească, Iisus l-a răsplătit pe Hans Dumkin – spune povestea – dăruindu-i steaua Alcor să-l poarte prin toată lumea, permiţându-i totodată să rămână de-a pururi un clarvăzător. Astfel, Alcor pare a fi de natura relaţiei Jupiter-Venus, conferind o natură compasivă, liniştită, prudentă, controlată, răbdătoare.

Asterion – Stea fixă de magnitudine 4,3 din Beta Canes Venatici (17°42’ Fecioară) de natura relaţiei Saturn-Venus. Influxul său conferă o minte pătrunzătoare, relaţii stabile, inteligenţă.

Biham – Stea fixă de magnitudine 3,7 din Theta Pegasus (06°50’ Peşti), de natura relaţiei Marte-Mercur. Denumirea ei este de origine arabă şi înseamnă „cel (mai) tânăr dintre animalele domestice”. Se spune că este o stea norocoasă. Influenţa ei trebuie considerată în ansamblul general al constelaţiei.

Deneb Kaitos – Stea fixă de magnitudine 2,2 din Beta Cetus (2°35’ Berbec), de natura relaţiei Saturn-Marte-Mercur. Numele ei înseamnă „coada balenei îndreptată spre sud”. Se spune că ar cauza tulburări mentale, auto-distrugere prin forţă brută, boală, dizgraţie, transformări care nu mai pot fi amânate, inhibiţii şi limitări atât psihologice, cât şi fizice. În relaţie directă cu Jupiter, conferă poziţii ecleziastice oficiale înalte, dar predispune totodată la pericole provenite din trădări ale unor duşmani ascunşi.

El Koprach – Stea fixă de magnitudine 3,8 din Chi Ursa Major (03°40‘ Fecioară) de natura planetei Marte. Se spune că ar predispune la o natură liniştită, prudentă, controlată, dar şi la suspiciune, neîncredere, mânie. Denumită simbolic „Sfântul Graal” sau „Cupa lui Iisus”, ea conferă idealism, putere psihică, inteligenţă, onoare şi bogăţie, acestea fiind văzute însă mai degrabă ca forme de elevare spirituală atunci când fiinţa trece prin anumite purificări karma-ice care o pregătesc pentru Eliberarea spirituală.

Facies – Stea fixă de magnitudine 5,9 din M22 Săgetător (8°18’ Capricorn), de natura relaţiei Marte-Soare. Denumire de origine latină provenită din verbul „a face”. Are o reputaţie rea printre astrologi, deoarece, când este activă într-o temă, ea predispune la orbire, accidente şi moarte violentă. În aspectul ei psihologic, steaua indică fiinţe care trebuie să-şi concretizeze credinţele şi punctele de vedere prin efort personal. Pot trece prin multe eşecuri, pot fi foarte uşor rănite dar, în final, ele se vor simţi recompensate de valoarea propriilor lor acţiuni, convingeri, aspiraţii.

Gienah (din Cygnus) – Stea fixă de magnitudine 2.6 din Epsilon Cygnus (27°45‘ Vărsător), de natura planetelor Venus-Mercur. Este numită aşa (Gienah din constelaţia Lebedei) ca să se deosebească de Gienah din constelaţia Corbul. Se spune că ar conferi o natură contemplativă, visătoare, cultivată şi adaptabilă, atrasă de apă şi de sporturile nautice. Totodată, ea predispune şi la o anumită instabilitate emoţională care face ca talentele artistice ale nativului să se dezvolte mai greu.

Kerb – Stea fixă de magnitudine 4,6 din Tau Pegasus (01°03‘ Berbec), de natura relaţiei Marte-Mercur. Deşi face parte dintr-o constelaţie foarte importantă în schimbările meteorologice, se spune uneori că, atunci când ea îşi manifestă influenţa, cuplurile de îndrăgostiţi în care iubirea nu este îndeajuns de profundă se desfac.

Kochab – Stea fixă de magnitudine 2,1 din Beta Ursa Minor (13°19’ Leu) de natura lui Saturn, una dintre cele mai strălucitoare din constelaţie. Numele ei înseamnă „steaua” şi se spune că este simbolul stabilităţii (constanţei). Se pare că, în mileniul precedent erei noastre, Kochab ar fi avut rolul de stea polară.

Kraz – Stea fixă de magnitudine 2.8 din Beta Corvus (17°22 Balanţă) de natura relaţiei Marte-Saturn. Influenţa ei pare a fi una contradictorie (şi de aceea foarte complexă), deoarece (în funcţie de modul în care ea este reflectată de natura noastră interioară) conferă răbdare, pasiune, capacitatea de a trezi conştiinţele, dar şi egoism, răzbunare, minciună, agresivitate.

Mufrid – Stea fixă de magnitudine 2,8 din Eta Bootes (19°20‘ Balanţă), de natura relaţiei Mercur-Saturn. Denumirea de origine arabă înseamnă „steaua singuratică a lăncierului”, deoarece în vechime era considerată ca fiind în afara constelaţiei. Babilonienii o numeau, împreună cu Arcturus, „păstorul turmelor cereşti” sau „păstorul vieţii din Cer”, ambele formând una dintre perechile de stele astronomice, despre care se spunea că funcţia lor celestă este aceea de a veghea ca mişcarea de rotaţie a Cerului (Firmamentului) să nu înceteze niciodată. Are o influenţă benefică şi de lungă durată, susţinând eforturile grele, acţiunile colective, transformările profunde, modificarea totală a societăţilor.

Nodus I, Nodus II – Stele fixe de magnitudine 3 din zeta Draco (3°23‘ Balanţă), de natura relaţiei Saturn-Marte. Arabii le-au numit „lupoaicele” sau „cele două hiene” care aşteaptă puiul de cămilă (acesta fiind reprezentat de mica stea Al Ruba ce este „protejată” de „cămilele-mamă” reprezentate de stelele mari Alwaid, Etamin, Kuma şi Grumium). Influenţa lor trebuie considerată în ansamblul general al constelaţiei.

Polis – Stea fixă triplă variabilă de magnitudine 3 din Mu Sagittarius (3°13’ Capricorn), de natura relaţiei Jupiter-Marte. Astrologia egipteană o numeşte „mânzul”. Ea a făcut parte din asterismul cunoscut ca „întoarcerea struţilor” sau „păsările deşertului”, care traversa Calea Lactee. Polis conferă ambiţie, abilităţi marţiale şi în arta călăriei, percepţii chinetice, face ca nativul să fie demn de încrederea celorlalţi. Ea se găseşte adesea în tema natală a oficialităţilor din lumea spirituală sau a unor teologi renumiţi. Bine aspectată, dar nu în conjuncţie cu Soarele, sau localizată oriunde, dar nu în Casa a X-a, Polis indică o persoană ale cărei interes şi cunoaştere în domeniul spiritual pot fi deopotrivă impresionante şi deosebit de profunde.

Sadalabchia – Stea fixă de magnitudine 4 din Gamma Aquarius (6°43‘ Peşti), de natura relaţiei Venus-Mercur. Denumirea ei (de origine arabă) înseamnă „steaua norocoasă a corturilor” deoarece, imediat după răsăritul ei, primăvara, corturile nomazilor se ridicau din nou pe păşunile înverzite. Cealaltă semnificaţie, „steaua norocoasă a lucrurilor ascunse”, vine din faptul că, odată cu răsăritul ei, tot ceea ce înainte era ascuns sau greu de văzut devenea vizibil, mai ales şopârlele şi animalele periculoase din deşert. Influenţa ei se manifestă, în astrologia orară, ca abilitate de a descoperi ceea ce este ascuns. Altfel, ea indică timpul cel mai bun pentru modificări ce pot fi încununate de succes, dacă este bine plasată şi bine aspectată în temă.

Seginus (Haris) – Stea fixă de magnitudine 3 din Gamma Bootis (17°40‘ Balanţă), de natura relaţiei Mercur-Saturn. Numele ei provine din cuvântul grecesc „theguius”, „plugarul”, iar numele ei arab, Haris, înseamnă “paza” sau „cel care protejează”, şi el indică asterismul timpuriu „lupoaicele” sau „hienele”, în vremea când arabii încă nu adoptaseră sistemul grecesc al constelaţiilor. Unii astrologi afirmă că influenţa acestei stele se manifestă atât ca rafinament mental, cât şi ca pierderea unor valori de diverse naturi din cauza prietenilor. Alţii susţin că ea ar conferi o înzestrare deosebită pentru scris şi oratorie.

Sualocin – Stea fixă de magnitudine 3,9 din Alpha Delphinus (17°23‘ Vărsător), de natura relaţiei Mercur-Jupiter. Conferă un aspect plăcut, plăcerea de a face sport, aptitudini pentru viaţa ecleziastă şi pentru călătorii, dar şi predispoziţii către suferinţe generate de starea de ingratitudine.

Zaniah – Stea fixă de magnitudine 4 din Eta Virgo (4°31’ Balanţă), de natura relaţiei Mercur-Venus. Este o stea foarte interesantă ca semnificaţie, dar şi ca „funcţie” celestă: ea marchează în mod exact linia ecuatorului ceresc. Numele său arab înseamnă „unghiul”. Chinezii îi spuneau „Tso Chih Fa”, „cea care cu mâna stângă păstrează Legea”. În cultura sumeriană străveche, Zaniah, împreună cu o altă stea fixă, Zavijava, o simbolizau pe Ninsar, „Zeiţa plantelor”. Această stea se spune că trezeşte şi amplifică rafinamentul, onoarea, ordinea, afectivitatea elevată, capacitatea de a media eficient şi chiar de a rezolva într-un mod înţelept şi drept litigiile şi de a aduce astfel pacea între oameni. Asocierea ei, într-o temă astrală, cu o planetă, pare să-i amplifice influenţa, „colorând-o” (modulând-o) cu natura planetei respective.




.