Zodiacul defectelor - Pesti






Exista un proverb nascocit probabil de cineva care nu putea sa sufere nativii din Pesti, proverb care te indeamna sa iti tii gura inchisa si urechile ciulite daca vrei sa castigi in viata. Pestii nu considera ca e ceva mai placut in viata decat sa vorbeasca. In mod sigur ca zicala "Mut ca un peste" nu face aluzie la semnul zodiacal omonim. Bine, s-ar putea spune, dar acesta nu este un defect, poti vorbi cu folos si sa fii ascultat cu placere. Da, asa este, insa cazurile in care un Peste vorbeste cu folos si este ascultat cu placere sunt foarte rare, daca nu inexistente.

In societate, Pestele se va simti dator sa ia parte la discutie. Chiar daca nu are nimic de spus. Cand are intr-adevar ceva de spus, o spune repede si imediat incepe sa bata apa in piua. Va da exemple inutile, va vorbi despre el sau va afisa principii morale la care tine atat de mortis, incat va considera ca e o crima daca nu este ascultat.

Aceasta exasperanta aptitudine a Pestilor este rezultatul unui alt defect, mult mai grav si mai greu de remediat. Pestii sunt idealisti. Da, aceasta este o calitate, dar care in majoritatea covarsitoare a cazurilor se transforma in cel mai mare defect posibil: devin dogmatici. Acest idealism prost le inunda mintea cu reguli fixe de la care, spun ei, lumea nu trebuie sa se abata. Pestii au un singur adevar: pentru ei nu exista opinii si opinii. Cine va incerca sa faca democratie intre Pesti, va fi inlaturat prin orice mijloace. "Discutam orice, numai asta nu!", va va spune un Peste daca veti incerca sa il contraziceti. Nenorocirea este ca orice alt subiect ati aborda, va veti lovi de acelasi idealism butucanos din partea Pestilor. Ei vor incerca sa muleze realitatea pe niste idei imperfecte, ca toate ideile, operatie in urma careia va rezulta o mumie impaiata ce isi va dezvalui pe la colturi incheieturi imperfecte, iesite prin piele precum coastele unei vite deshidratate.

Un Peste nu va fi niciodata in stare sa inteleaga pe altii. Un dialog cu acesta va fi o pereche de monologuri imbinate alandala. De aceea, nici un subiect de discutie nu va fi inteles in intregime de un Peste. El va intelege ce va vrea, si nu rareori va da cu nuca in perete. Se spune ca dintre Pesti se recruteaza artistii. Asa este, in masura in care performanta artistica este o reprezentare de sine si nu un act de comunicare ce reclama intelegere reciproca.

Datorita radicalismului sau in principii, Pestele va avea sau dusmani sau prieteni. Va fi urat sau iubit. Nimeni nu il va privi cu indiferenta si, avand in vedere faptul ca mai mult rau pot face dusmanii decat binele pe care il pot face prietenii, Pestele va suporta din plin consecintele dogmatismului sau necrutator. La acest capitol, Pestele se scalda intr-o crunta eroare: foarte multi dusmani i-ar putea fi prieteni, daca el ar incerca, sau daca ar fi in stare sa-i inteleaga si foarte multi prieteni i-ar fi dusmani daca nu ar fi atat de blegi incat sa inceteze a fi mereu, in toate, de acord cu el. De fapt, prietenia insasi cu Pestii este foarte nesigura. Daca un Peste se infierbanta de propria ideologie si considera ca un amic a gresit, il poate exclude intr-o clipa din categoria fiintelor demne sa mai traiasca in urmatorul minut.

Pestele este si un mare indolent. Daca sufera un esec nu sta sa se intrebe de ce s-a intamplat astfel, el pur si simplu sare in alta barca. Daca a tradat, va deveni cinic, sustinand ca esenta vietii este sa fii diabolic. Daca a mintit, va decreta ca a fost o minciuna necesara sau pur si simplu va renunta la anturajul celor mintiti.

Foarte sceptici in ce priveste ziua de maine, Pestii pot deveni egoisti, autoritari, nesabuiti. Vor sa castige astazi totul. In general nu le place munca si prefera sa faca teorii asupra muncii. Viseaza la eficienta ideala. Un Peste pus sa pescuiasca va medita asupra unei masini diabolice care sa captureze intr-o clipa toate vietuitoarele acvatice.

Fiind un bun sofist, Pestele va fi in stare sa contrazica totul dar, din pacate, de multe ori va fi penibil. Se va vedea de departe ca nu are dreptate, iar atunci cand va avea nu-l va crede mimeni.

Pestele este si un mare prefacut, dar nu stie nimeni aceasta pentru ca se preface foarte abil. El duce de fapt o viata dubla: viata lui si numai a lui... si cea pe care o ofera cu falsa ingenuitate si sinceritate celorlalti. Oricate destainuiri ar face, nu se va destainui niciodata in intregime. Pestele este total lipsit de vointa constanta. Orice efort de durata ii este imposibil. Va renunta si se va refugia in prima filozofie care ii va spune ca acel efort era absolut inutil.

Sexual, ar starni vii proteste. Traieste actul sexual osciland intre extaz si dezgust. O voce ii spune " da-i inainte", alta " esti dement". Femeile Pesti vor atat de mult, incat faptul ca sunt cele mai bune la pat din tot zodiacul le da o slaba consolare.

.