Zodiacul defectelor - Sagetator





O slaba armonie interioara si un mod nesabuit de a actiona, iata doua din defectele Sagetatorului care merg mana in mana. Nativii acestei zodii sunt cei care prin excelenta nu isi pun intrebari. Sa nu iti pui intrebari este indicat in putine cazuri: insa cea mai mare parte din viata omul este dator sa isi puna intrebari si sa incerce sa isi raspunda, dar Sagetatorii nu par sa fi invatat prea bine aceasta lectie, si plecand de aici apare un sir de necazuri. Daca un Sagetator a gresit undeva si nu a observat nimeni, nu va observa nici el. A facut bine sau nu, nu ii pasa. Va privi stupefiat urmarile greselii sale, fara sa le inteleaga si fara sa incerce sa le inteleaga.

Oricat de competent ar fi un asemenea nativ, patronul sau va avea motive de palpitatii cardiace daca ii va da o munca de mare raspundere si risc. Deseori pare iresponsabil si uneori chiar este, in rest, este doar fatalist. Daca reusiti sa il convingeti ca va muri de batranate, va sari linistit de pe un bloc-turn, stiind ca jos nu il asteapata moartea. Daca participa la un accident, ca faptas sau victima, arunca vina in spatele Destinului.
Nimic nu il revolta, este incapabil de rationamente in sfera moralei. Ca cetatean, poate fi perfect moral, de o moralitate obiectiva, reflectata precis in Constitutie si Codul Penal, ca individ insa, in ce priveste morala subiectiva este vid. Adica, nici imoral dar nici moral: amoral.

Nu poate si nu considera ca este firesc ca in urma unor fapte sa traga concluzii. Daca il intrebi, de exemplu, ce parere are despre sinuciderea lui X, el te va privi mirat ca nu stii si iti va raspunde: "X s-a sinucis.". De ce? Cum? Aici nu este domeniul sau. El este de parere ca intrebarile acestea nici nu mai au importanta. Doar un lucru este cert, ca ce s-a intamplat, s-a intamplat. Necautand raspunsuri de la viata, Sagetatorulul va pierde contactul cu viata si necunoscand-o indeajuns, va reactiona la stimulii din afara in necunostinta de cauza si ca atare nu va sti sa prinda pulsul momentului.

In societate va fi un incomod, va inoportuna, nu va sti sa faca gestul potrivit la timpul potrivit. Aceste gafe pot fi marunte sau foarte grave, dar poate ajunge si la fapte abominaile. In majoritatea cazurilor insa, va ramane la nivelul gafei de salon. Modul lui de a reactiona este in general empiric. Va merge pe elementare pereche stimul - reactie. In fata unui fenomen necunoscut nu va simti nevoia sa il inteleaga, pur si simplu il va stimula in fel si chip pana ce acesta va reactiona dupa placul si asteptarile sale.

Sagetatorul se misca intuind posibilitati de actiune, nicidecum cugetand, de aceea riscul este pentru el o notiune inexistenta. Curajul lui nu deriva din intelegere, ci din nimic, iar acest fapt nu este o virtute. El nu infrunta riscul ci il neglijeaza, mai ales ca uneori in ce face el nu pielea lui, ci pielea altora poate fi pusa la bataie. Toate acestea in cazul cand este dotat cu vointa de actiune, cand nu, va fi doar un sfinx ce se misca rar, impins de necesitati vitale, adica, in cel mai bun caz un om care isi face datoria si atat.

Sagetatorul nu este nici zgarcit, nici marinimos, nici prietenos, nici dusmanos, nici demn, nici umil si nici macar la mijloc intre aceste extreme. Acestea intra intr-un sistem de reprezentari, intr-un mod de a fi interzis Sagetatorului. Ca uneori poate parea asa sau altfel este doar o impresie, un tic de comportament.
Greu de spus daca Sagetatorul are la dispozitie tot felul de sentimente cu care natura ne miluieste sau ne pedepseste la nastere. Poate el iubi? Nimeni nu poate spune ca nu, dar nici ca ar fi in stare de asa ceva, nu sunt dovezi. Analizandu-l, nu avem la dispozitie acele mici semne care in general ne permit sa cunoastem clar intentiile si simtirea unui om. Este ca si cum am juca pocker impotriva unui adversar cu masca pe figura. Neobservandu-i reactile fizionomice, in fond pe cele sufletesti, jocul devine impracticabil, nemaifiind o lupta intre oameni.

Oricum, practic, mai bine zis statistic, nu de la Sagetator te poti astepta, in primul rand, sa obtii iubirea, daca visezi o iubire bazata pe cunoastere. Tot ce poate el oferi este o relatie, atat si nimic mai mult. Este iubire, nu este, nimeni, dar nimeni nu poate raspunde. Tindem sa credem ca nu este vorba aici de iubire sau de ne-iubire.


.