Trigliceridele



Trigliceridele sunt un soi de lipide (grasimi naturale) care se gasesc in sange; ele contin un compus chimic format dintr-o molecula de glicerol si trei de acizi grasi. Trigliceridele se afla in majoritatea grasimilor si uleiurilor vegetale si animale, si, asemeni colesterolului, pot avea efecte adverse asupra organismului uman (atunci cand sunt consumate excesiv).

Ele sunt in acelasi timp si o sursa vitala de energie, precum si cea mai comuna forma de grasime intalnita in corp. Trigliceridele provin din alimentele consumate, dar pot fi si sintetizate de catre ficat, sub forma de grasimi, carbohidrati si proteine.

Organismul uman transforma mancarea ingurgitata in calorii; foloseste o parte dintre acestea in scopuri energetice, in timp ce restul sunt inglobate sub forma de trigliceride si purtate de sange prin corp, apoi depozitate sub forma de celule grase. Caloriile in exces se pastreaza sub aceasta forma, indiferent de tipul alimentelor pe care le consumi. De aceea, cu cat produci mai multe calorii decat poate organismul sa arda, cu atat exista mai multe sanse sa te ingrasi. Totodata, nivelul trigliceridelor din sange se va resimti, inregistrand cote crescute la analizele medicale.

In limite normale, aceste lipide sunt benefice din punct de vedere al sanatatii; cu alte cuvinte, daca nivelul colesterolului se incadreaza in limite firesti, trigliceridele nu ameninta in niciun fel sistemul cardiocirculator, chiar si daca sunt in numar mare. Totusi, o cota ridicata a lor, poate reprezenta un factor de risc pentru aparitia diabetului sau pentru inflamarea pancreasului.

Ce anume cauzeaza nivelul crescut al trigliceridelor?

* cresterea in greutate (de obicei acestea se inmultesc odata cu acumularea de kilograme)

* o dieta bogata din punct de vedere caloric, mai ales daca abunda zaharul si alcoolul. Acesta din urma creste productia de trigliceride din ficat si reduce cantitatea de grasime filtrata care ajunge in sange.

* varsta inaintata (nivelul triglicemic sporeste in maniera direct proportionala cu numarul de ani)

* medicatia indoielnica (unele droguri, anticonceptionalele, steroizii si diureticele)

* unele afectiuni asociate cu nivelul crescut al trigliceridelor din sange (diabet, hipotiroidism, boli hepatice)

* mostenirea genetica - uneori, triglicemia sporita este relationata de frecventa acesteia printre membrii familiei

Cum aflam nivelul triglicemic?

Prin intermediul analizelor de sange recomandate de medicul de familie. Daca nu ti-ai mai verificat demult sanatatea, a venit momentul sa o faci. Doctorii recomanda efectuarea unui set complet de analize la fiecare 6 luni. Este bine sa stii ca in analize apar doar trigliceridele produse de ficat, nu si cele extrase din alimente; de aceea, inainte de a merge sa ti se preleveze sange, incearca sa nu mananci/bei cu 12 ore inainte de vizita la cabinet!

Cotele functionale ale triglicemiei la adulti:

• Normala - sub 150 mg/dl
• La limita - 151-200 mg/dl
• Crescuta - 201-499 mg/dl
• Alarmanta - 500 mg/dl or higher

Cum diminuam cantitatea de trigliceride din sange?

1. Consuma cat mai putine calorii (ajuta-te de portionarea mancarii)!
2. Regularizeaza-ti mesele si nu sari peste niciuna!
3. Mananca alimente care au la baza cereale integrale!
4. Evita gustarile tarzii, dinainte de culcare!
5. Slabeste, daca e cazul!
6. Fa miscare in mod repetat si regulat!

Daca nu reusesti sa scazi nivelul trigliceridelor printr-un mod de viata corespunzator, medicul iti poate prescrie medicatia care se potriveste cel mai bine realitatii tale medicale. Asadar, nu ezita sa ceri ajutorul personalului abilitat!

                                                              multumesc Andreea Raicu

Grasimi versus Carbohidrati



Probabil ca si tu esti una dintre milioanele de persoane care incearca sa slabeasca. Si sigur te intereseaza sa afli care este cea mai buna dieta. Nu stii ce sa alegi dintre cea a lui Dean Ornish, bazata pe reducerea grasimilor sau a Dr. Atkins, care propune reducerea carbohidratilor? Raspunsul este simplu: nu conteaza.

Caloriile sunt calorii, indiferent de tipul lor ...

Oamenii de stiinta stiu ca la nivel molecular, diferitele tipuri de amidon sau grasimi au efecte diferite atunci cand sunt depozitate in organism. Dar cand vine vorba de slabit, dietele fara grasimi sau fara carbohidrati sunt la fel de eficace. Si totusi, de cele mai multe ori, nu te ajuta sa iti pastrezi greutatea pentru care ai luptat mult.

In urma unor studii efectuate pret de cativa ani, cercetatorii sunt aproape siguri ca o calorie de grasime determina o valoare similara de crestere in greutate ca si o calorie de carbohidrati. Apar, insa, unele intrebari interesante. De exemplu, care din cele doua diete ne face sa mancam mai mult?

Cel mai bun mod de a obtine un raspuns a fost corelarea studiilor in cadrul carora au fost alese aleator persoane aflate la dieta bazata fie pe grasimi multe si carbohidrati putini, fie pe grasimi putine si carbohidrati multi.

Acest gen de studiu a luat in considerare si posibilitatea ca unul dintre cele doua regimuri alimentare prevede mai multa satietate.

Fereste-te de trans grasimi *

De luat in considerare sunt si dovezile recente privind trans grasimile. Cercetatorii au constatat ca persoanele care mananca mai multe trans grasimi iau mai mult in greutate, chiar si atunci cand numarul total de calorii a fost acelasi.

Exista totusi un anumit nivel de sceptimism, avand in vedere ca oamenii de stiinta nu pot fi siguri ca pot masura suficient de precis consumul real de calorii. E greu pentru oameni sa-si urmareasca marimea portiilor pana la nivelul gramelor, sau chiar sa fie siguri ce anume mananca, atunci cand merg la restaurant.

In ultimii cinci ani de studii in laborator, s-a observat ca un regim cu un nivel ridicat de grasimi trans determina o crestere in greutate cu aproximativ 7% din greutatea corpului. Prin comparatie, un regim cu un nivel mic de grasimi trans determina o crestere in greutate cu doar 1,5% din greutatea totala a corpului.

Nu exista date pentru a explica de ce caloriile de grasimi trans determina cresteri mai mari in greutate decat caloriile de oricare alt fel. Exista posibilitatea ca o dieta pe baza de multe grasimi trans, sa duca la asimilarea acestora in celulele de grasime mai degraba decat in celulele musculare - iar muschii ard calorii 24 de ore pe zi. Pe termen lung, asta ar putea face diferenta in scaderea sau cresterea in greutate. Dar e inca o speculatie.

Calorii daunatoare sanatatii

De asemenea, specialistii au mai observat ca procentul caloriilor de grasime sau de carbohidrati in dieta nu determina diferente in ceea ce priveste riscurile atacurilor de cord, diferitelor tipuri de cancer sau accidentelor vascular celebrale.

Totusi, tipul grasimilor si carbohidratilor este foarte important. Cercetatorii au descoperit ca grasimile trans sunt deosebit de daunatoare pentru diabetul de tip 2 sau pentru bolile de inima. Pe de alta parte, grasimile nesaturate sunt chiar benefice.

Acelasi lucru se intampla si in cazul carbohidratilor. Consumul ridicat de amidon rafinat si zahar creste riscul bolilor de inima si diabet, in timp ce carbohidratii din cerealele integrale sunt recomandati. Asta nu este totusi o veste surprinzatoare, avand in vedere ca se stie faptul ca aportul ridicat de zahar si amidon rafinat are un efect advers asupra nivelului glicemiei.

Asadar, calitatea dietei este cea cu adevarat importanta. Facandu-ti probleme ce sa alegi intre carbohidrati si grasimi, pierzi din vedere lupta adevarata.

(*) = grasimile trans se formeaza in urma hidrogenarii partiale a uleiurilor vegetale.

REGIMURILE de SLABIRE




In zilele noastre sunt la mare moda unele regimuri alimentare cum ar fi Atkins, The Zone, Sugar busters, toate acestea avand in comun un aspect: continut foarte redus de carbohidrati. Ne fac carbohidratii sa ne ingrasam? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in acest articol.


Dar in fond ce sunt carbohidratii? Carbohidratii sau glucidele reprezinta o categorie foarte importanta de nutrienti, utilizati in organism in principal pentru rolul lor energetic. 1 gram de carbohidrati genereaza 4 kilocalorii. Ei reprezinta principala sursa de energie pentru corpul uman, fiind rapid disponibili si putand fi depozitati la nivel muscular sub forma de glicogen. Principalul secret consta in a alege exact carbohidratii potriviti, precum si cantitatea necesara.


Carbohidratii simplii se gasesc in alimente precum mierea, dulciurile rafinate si sucuri, fiind rapid digerati si utilizabili imediat pentru energie. Acesti carbohidrati ridica rapid nivelul glicemiei (glucoza din sange). Inaintea unui antrenament cardio intens, utilizarea carbohidratilor simplii este o idee buna (nu si daca tineti cura de slabire).


Carbohidratii complecsi necesita un timp mai lung pentru a fi digerati si se gasesc in alimente precum cerealele integrale, legumele si fructele. Digestia si absorbtia lor se produce mai lent decat in cazul carbohidratilor simplii, ceea ce nu produce un raspuns insulinic atat de rapid. Carbohidratii complecsi sunt desfacuti pana la forma de monozaharide pentru a putea fi utilizati de catre celule. Retineti ca alimentele bogate in carbohidrati complecsi sunt cea mai buna alegere deoarece au continut redus in grasimi, sunt bogate in fibre, vitamine si minerale.


Gandirea din spatele regimurilor sarace in carbohidrati ar putea fi rezumata astfel: consumand multi carbohidrati va fi stimulata excesiv productia de insulina, ceea ce conduce la supraalimentare, obezitate si in cele din urma la rezistenta la insulina. Excesul de glucide in sange este transformat in lipide, sub influenta insulinei, care apoi sunt depozitate la nivelul celulelor adipoase.


Dar cat inseamna "putini carbohidrati"?


- Nutritionistii recomanda sa consumam nu mai putin de 120 g de carbohidrati pe zi


-Doza zilnica recomandata (RDA) este de 300 g de carbohidrati pentru un regim de 2000 kcal (adica in jur de 60% din totalul caloric)


- Regimul Atkins recomanda initial 20 g /zi, adica mai putin de 5%


-Regimul The Zone recomanda mentinerea crabohidratilor la 40% din totalul caloric zilnic


Conform unor studii publicate in New England Journal of Medicine, cei care au urmat timp de 6 luni regimuri cu putini carbohidrati au inregistrat scaderi in greutate mai importante decat cei care au urmat regimuri sarace in grasimi. In plus, cei care au urmat regimul Atkins au inregistrat o cresterea a nivelului HDL colesterolului (cel "bun"). Dupa un an de la incetarea curei de slabire, participantii au recastigat o treime din kilogramele date jos anterior.


Nu se pune problema ca dietele cu putini carbohidrati nu ar fi eficiente, insa sunt ele 100% sigure?


Multi dintre nutritionisti nu prea se dau in vant dupa aceste diete. Principala preocupare este legata de faptul ca multe dintre alimentele bogate in proteine au si un continut important de grasimi saturate, iar dietele cu procent mare de lipide sunt factori favorizanti pentru boli cardiace, afectiuni renale si hepatice, cancer, osteoporoza. Desi spuneam anterior ca regimul Atkins creste HDL colesterolul... ei bine, medicii spun ca este doar un beneficiu minor.


American Heart Association a studiat cinci dintre cele mai populare regimuri bogate in proteine si a ajuns la concluzia ca acestea incurajeaza scaderea rapida a greutatii, insa consecintele consumului crescut de lipide (subsecvent acestor diete) pot fi grave.


Atunci cum trebuie sa arate regimul perfect pentru a slabi? Din pacate nu exista raspunsuri definitive deocamdata. Totusi iata cateva idei utile:


-Educa-te continuu din surse de incredere.


-Bazeaza-te si pe instinct. Orice regim care restrictioneaza o intreaga grupa de alimente despre care tu stii ca sunt sanatoase (de exemplu, fructele) ar trebui sa iti ridice semne de intrebare serioase.


-Alege calea moderatiei. Nici carbohidratii si nici proteinele sau lipidele nu sunt dusmani. Prea mult din fiecare poate sa fie un inamic.


-Nu renunta complet la carbohidrati. Alege acele alimente care contin carbohidrati complecsi (cereale, fructe, legume).


-Aminteste-ti ca cele mai multe regimuri se bazeaza pe deficitul caloric, adica sa consumi prin efort mai multe calorii decat aduci in corp prin alimentatie.


- Nu uita ca efortul fizic este o componenta de baza a programului de slabire


                                                                  multumesc Dr. Serban Damian



.

Planetele Retrograde




La nivel individual, planetele retrograde corespund unor lecţii neînvăţate anterior; ele ne pun mereu în aceleaşi situaţii, până când lecţia lor este asimilată corespunzător. Retrogradaţia unei planete ne arată că energiile subtile specifice ale planetei nu au fost utilizate în sens evolutiv (în sensul evoluţiei spirituale). Dat fiind faptul că aceste planete au capacitatea de a duce trecutul mai departe şi prezentul înapoi în trecut, putem spune că ele reprezintă la nivel cosmic drumul continuităţii între evoluţia trecută şi cea prezentă a întregii umanităţi.

O planetă retrogradă este o planetă care pare să se mişte în sensul invers al zodiacului (de la Berbec la Vărsător prin Peşti). Mişcarea aparentă în sens invers este rezultatul compunerii mişcării Pământului în jurul Soarelui cu cea a planetei respective în jurul Soarelui (care pe anumite porţiuni pare să fie mai lentă). De aici rezultă că cele două luminarii – Soarele şi Luna – care au mişcări (aparente) simple, necompuse în jurul Pământului (din punct de vedere geometric), nu sunt niciodată retrograde. Dacă am sta lângă un tren care pleacă de lângă un alt tren dintr-o staţie de cale ferată, am vedea celălalt tren începând să se mişte în sens invers. Totuşi nu vom şti dacă trenul acela se mişcă înapoi sau dacă trenul în care suntem noi se mişcă înainte, mai ales dacă trenul nostru porneşte uşor şi încet. În acelaşi mod, mişcarea aparentă dintre Pământ şi planetele sale surori face să pară că celelalte planete se mişcă în sens invers în jurul zodiacului. De fapt, toate planetele se rotesc în jurul Soarelui – deci, în zodiac - în aceeaşi direcţie, la orice moment de timp. Mai mult, ele au toate acelaşi sens de revoluţie cu excepţia planetei Venus, care se roteşte invers. De aceea Venus este considerată o planetă «feminină» în comparaţie cu celelalte planete, considerate «masculine». Această mişcare de rotaţie aparentă în sens invers a planetelor se numeşte mişcare retrogradă. Ea apare în câteva etape. Mai întâi planeta pare să stea pe loc (staţionar) apoi se mişcă înapoi prin semne (retrograd), rămâne pe loc din nou (staţionar) şi apoi revine la mişcarea sa de mai înainte.

Soarele şi Luna nu sunt niciodată în mişcare retrogradă. Intervalul de timp în care o planetă se află în mişcare retrogradă depinde de orbita planetei, variind de la aproximativ 22 de zile pentru Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, până la 160 de zile pentru Pluto, cea mai îndepărtată planetă de Soare. O părere frecvent întâlnită, dar greşită este aceea că o planetă retrogradă reprezintă ceva „neplăcut”. Este uşor de văzut din ce cauză se presupune acest lucru. O planetă retrogradă prelungeşte influenţa planetei respective în semnul şi casa sa din horoscop. Dacă această influenţă nu este benefică, neplăcerea prelungită va fi datorată condiţiei retrograde respective. Tot astfel, dacă o planetă retrogradă determină circumstanţe plăcute, acestea vor fi de asemenea prelungite de planeta retrogradă.

Nu toţi oamenii au planete retrograde în tema lor natală, dar mult mai mulţi decât ne-am aştepta se află în această situaţie. Studiile au arătat că aproximativ 92% din populaţia lumii are cel puţin o planetă retrogradă. Planetele retrograde acţionează în temă într-o manieră introvertită în comparaţie cu cele aflate în mişcare directă. Vă prezentăm în continuare una din variantele de interpretare a planetelor retrograde:


MERCUR RETROGRAD
Destinul unei persoane cu Mercur retrograd este o lecţie nerezolvată în domeniul relaţiilor cu ceilalţi. Individul are tendinţa de a reacţiona faţă de ceilalţi ca şi cum aceştia ar reprezenta persoane din trecutul său. Are dificultăţi în a-şi focaliza conştiinţa în „aici şi acum”. De obicei, aceasta se manifestă prin dificultăţi în relaţia cu familia, cu rudele în general. Dar problema relaţiilor merge dincolo de modul în care persoana comunică cu ceilalţi, fiind vorba de dificultăţi în a stabili relaţii de tip cauză-efect sau în a observa cele mai simple legături dintre lucruri, împrejurări şi oameni.
Persoana cu Mercur retrograd în astrogramă trebuie să înveţe să-şi focalizeze atenţia asupra prezentului. Odată ce va putea să facă aceasta, va fi capabil să-şi stabilească un punct de referinţă în „aici şi acum”, prin care toate descoperirile pe care le face să poată fi exprimate în exterior.

VENUS RETROGRAD
Destinul unei persoane cu Venus retrograd poartă amprenta deziluziilor amoroase pe care le-a trăit în vieţile anterioare. De obicei, acestea sunt răni adânci care nu-i permit să trăiască plenar dragostea deoarece se teme că va fi rănită din nou. Rezultă de aici dificultăţi în exprimarea sentimentelor şi în relaţiile cu sexul opus. Indiferent dacă este vorba de un bărbat sau o femeie, Venus retrograd poate indica tendinţe homosexuale (latente sau manifestate). Persoana manifestă neîncredere în ceilalţi şi are foarte multă nevoie de securitate afectivă.

Trebuie să înveţe să-şi exteriorizeze sentimentele (mai ales cele de dragoste), să aibă încredere în ceilalţi şi să aibă relaţii de cuplu stabile.

MARTE RETROGRAD
Individul cu un astfel de aspect în astrogramă a refulat unele dorinţe fizice în trecut. Acum energiile sale, care-i permit acţiunea în planul fizic sunt prea interiorizate şi el va avea dificultăţi în a le stăpâni (pot apărea probleme sexuale). Când Marte e retrograd, toate acţiunile individului sunt recreări ale trecutului. El încearcă să găsească personaje din vieţile sale anterioare. Are tendinţa de a reacţiona exagerat în încercarea lui de a-i pune pe ceilalţi în rolurile pe care le-a stabilit pentru ei. Astfel, el determină o puternică respingere din partea celorlalţi şi se retrage în el nereuşind să-şi trăiască viaţa la momentul prezent. Are tendinţa de a se centra asupra unui moment ce reprezintă o forţă cu care are „de tratat”. Acum el rezonează inconştient cu această forţă – fie că este vorba de furie, răzbunare, ostilitate sau de acţiuni orientate greşit asupra vreunei persoane din prezent. În cel puţin una din vieţile trecute el a trăit decepţii din partea celorlalţi, ceea ce îl determină acum să nu aibă încredere în cei din jur.

Nativul cu Marte retrograd trebuie să înveţe să realizeze acţiuni concrete (în plan fizic) care să fie finalizate (duse la bun sfârşit).

JUPITER RETROGRAD
Cel care are Jupiter retrograd a încălcat în vieţile trecute unele principii religioase sau spirituale. În această viaţă el se simte puternic determinat să restabilească în interiorul său valoarea acestor principii. Trebuie să se păzească să fie judecătorul celorlalţi. Adesea el se întoarce în locurile unde a mai trăit, având parte de o mulţime de experienţe de „deja-vu” – pentru a învăţa în final că oriunde înseamnă acasă şi orice moment înseamnă acum! În general, acest individ este onest şi caută o cale a cunoaşterii de sine.

Trebuie să înveţe să comunice cu ghidul său spiritual, să aibă răbdare cu ceilalţi şi să nu-i judece.

SATURN RETROGRAD
Individul cu această poziţie în astrogramă are de învăţat o lecţie foarte importantă din punct de vedere evolutiv. Indiferent care este această lecţie, el este foarte încet în a şi-o însuşi pe deplin. Saturn este „profesorul” nostru şi când este retrograd, individul experimentează din nou învăţăturile din trecut. Dintre toate planetele, Saturn este cel mai natural şi confortabil în poziţie retrogradă pentru că el oferă individului o a doua şansă pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sufletul său, împrejurările prin care a trecut în alte vieţi şi modul cum sunt ele înţelese acum. Sub blânda coordonare a lui Saturn, acum el este capabil să confere un înţeles tuturor lucrurilor pe care le-a învăţat în trecut.

Trebuie să înveţe lecţia saturniană legată de semnul şi casa în care se găseşte Saturn, lecţie care îi va descătuşa un potenţial uriaş de energie evolutivă.

URANUS RETROGRAD
Individul care prezintă acest aspect în harta sa natală experimentează o versatilitate interioară care adesea îl determină să fie indulgent cu el însuşi. Nivelul mental şi cel emoţional sunt de obicei în dezacord, astfel încât el poate şti anumite lucruri care l-ar duce într-o direcţie, dar, în acelaşi timp, sentimentele sale îl duc exact în direcţia opusă. Acest tip de lecţie îi cere să înveţe cum să-şi exprime libertatea interioară pe care o aduce cu sine în această viaţă. El nu trebuie să se limiteze la încercarea de a se pune mereu în valoare în faţa celorlalţi sau a lui însuşi. În demersul său de a-şi explora fiinţa interioară, drumul său este adesea lung şi întortocheat. El porneşte pe acest drum căutând formule care să transforme lumea. Totuşi, el ştie că această căutare este nesfârşită deoarece fiecare nouă descoperire duce la o nouă întrebare. De aceea, această retrogradaţie este favorabilă indivizilor care întreprind cercetări spirituale sau studii de astrologie. Nativul poate fi foarte fericit atâta timp cât ceilalţi nu-l forţează să intre în scheme comportamentale şi mentale rigide pe care ei deja le-au transcens.

Trebuie să înveţe să utilizeze independenţa pe care a învăţat-o în vieţile trecute, pentru a redescoperi şi a înţelege motivul pentru care şi-a dorit această independenţă; să fie atent la ideile noi al căror purtător este, deoarece acestea îi pot cauza probleme relaţionale; această retrogradaţie favorizează trezirea spirituală şi aduce remarcabile capacităţi de transcendere.

NEPTUN RETROGRAD
Cel care are Neptun retrograd trebuie să înveţe cum să extragă ceea ce este real în idealurile pe care le are, ceea ce îi va da iluzia împlinirii visurilor sale. El ştie care-i sunt nevoile dar are dificultăţi în a le găsi împlinirea în lumea exterioară. Trăieşte mereu vis după vis şi adeseori se surprinde alergând după umbre imaginare. El trebuie să-şi extragă idealurile din lumea spirituală care are un atât de mare impact asupra lui. Uneori el face greşeala de a-şi proiecta visele din trecut în situaţiile prezente, iar aceasta nu-i permite să vadă clar realitatea prezentă. Este foarte intuitiv dar până când învaţă cum să controleze energia subtilă a lui Neptun pe care o resimte în interiorul său nu trebuie să se încreadă prea mult în intuiţiile sale.

Trebuie să înveţe cum să integreze sentimentele cu idealurile şi visele pe care le are în această viaţă şi să-şi obiectiveze prin acţiuni concrete inspiraţiile şi idealurile.

PLUTO RETROGRAD
Destinul celui cu Pluto retrograd este legat de experimentarea conştiinţei de la nivelul maselor, în interiorul propriei fiinţe. Individul simte impactul gândurilor colective şi este conştient de modul cum este influenţat de acestea de-a lungul timpului. El nu exprimă întotdeauna tot ceea ce ştie şi tinde să-i vadă pe ceilalţi ca părţi ale unui întreg. În viaţa personală e mai puţin important pentru el ceea ce face decât ceea ce gândeşte despre ceea ce face. Mare parte din timp este interiorizat, decantând multitudinea de sentimente pe care le experimentează. Creşterea spirituală posibilă având Pluto retrograd este limitată doar la mintea conştientă a individului. El poate să se ridice deasupra unei mari părţi din colectivul în care trăieşte, dacă doreşte aceasta. Chiar dacă încearcă să evite propria sa elevare, el va resimţi oricum nivelul inferior al celorlalţi. Astfel, dacă alege o cale spirituală, el va începe să trăiască într-adevăr precum se spune în parabola lui Iisus: „a fi în această lume şi a nu fi în ea, în acelaşi timp”. În scopul de a ajunge aici, individul va trece prin multe retrageri temporare, în prima parte a vieţii, până când va învăţa cum să fie detaşat.

Trebuie să înveţe că poate fi un ghid călăuzitor (chiar şi la un nivel mai mic) pentru apropiaţii săi şi că, dacă vrea să-i transforme pe ceilalţi, trebuie să se transforme mai întâi pe el însuşi.