Otrava Emotionala







Oamenii se folosesc de teama pentru a-i imblanzi pe alti oameni, iar teama noastra creste odata cu fiecare noua experienta a injustitiei. Simtul nedreptatii este cutitul care taie si raneste corpul nostru emotional. Otrava emotionala este creata de reactia noastra la ceea ce consideram a fi o nedreptate. Atunci cand nivelul otravii creste prea mult, noi simtim nevoia sa ne eliberam de ea, trimitand-o altei persoane. Cum? Prin captarea atentiei respectivei persoane.

Sa luam exemplul unui cuplu obisnuit. Dintr-un motiv sau altul, ea este suparata. A acumulat foarte multa otrava emotionala din cauza unei nedreptati comise de partenerul ei. El nu e in prezenta ei, dar ea isi aminteste de nedreptatea comisa, iar furia creste in interiorul ei. Primul lucru care il cauta ea este sa ii capteze atentia, caci in acest fel otrava ei se va descarca asupra lui, iar ea se va simti liberata. De indata ce ii spune acestuia cat de rau, de prost si de nedrept este, otrava din interiorul ei este transferata asupra lui.

Ea continua astfel sa vorbeasca pana cand ii capteaza atentia. In cele din urma, el reactioneaza si se enerveaza, iar ea se simte deja mai bine. Dar acum otrava curge prin el, iar barbatul simte nevoia sa se razbune. El doreste sa-i capteze acum ei atentia si sa se elibereze de otrava, cu diferenta ca de data aceasta este vorba nu numai de otrava transferata de la ea, ci si de propria lui otrava.

Daca veti examina cu atentie acest tablou, veti constata ca cei doi isi ating reciproc ranile si joaca un adevarat ping-pong cu otrava emotionala. Otrava continua sa creasca astfel in spirala, pana intr-o noua zi, cand unul dintre ei va exploda. Acesta este felul in care comunica intre ei ... majoritatea oamenilor.

Prin captarea atentiei, energia trece de la o persoana la alta. Atentia este un instrument extrem de puternic al mintii umane. Toti oamenii din lume se straduiesc sa le capteze atentia celor din jur. In acest fel, ei isi creeaza canale de comunicare. Visul se transfera astfel de la unul la altul, la fel si puterea, dar si otrava emotionala.

De regula, noi eliberam otrava noastra emotionala asupra persoanei despre care credem ca este responsabila de nedreptatea comisa asupra noastra, dar daca aceasta este prea puternica si nu putem sa ne descarcam asupra ei, suntem dispusi sa o descarcam asupra oricarei alte persoane, numai sa scapam de ea. Oamenii mai puternici abuzeaza de cei mai slabi, care au mai putina putere, caci simt nevoia sa se elibereze de otrava lor emotionala.

Toti oamenii simt nevoia sa scape de aceasta otrava, si nu mai urmaresc intotdeauna dreptatea; tot ce vor ei este sa scape de otrava. Asa se explica de ce oamenii vaneaza tot timpul puterea, caci cu cat sunt mai puternici, cu atat mai usor le vine sa scape de otrava lor emotionala in defavoarea celor mai slabi decat ei, care nu se pot apara.

Unicul lucru care conteaza este sa devenim constienti de existenta problemei. Numai astfel putem avea sansa de a ne vindeca si de a opri suferinta in care ne complacem. Fara constientizare nu putem face nimic, decat sa continuam sa suferim din interactiunea cu alti oameni, dar si cu noi insine, caci de multe ori ne atingem singuri aceste rani numai pentru a ne pedepsi ...