Stimulator de Unde Cerebrale - Argumente




Tehnicile de fizioterapie dezvoltate in secolul XX au demonstrat spectaculoase efecte ale terapiei ELF. Ea se bazeaza pe impactul pe care il au cimpurile electromagnetice in pulsuri de foarte joasa frecventa asemanatoare undelor cerebrale, asupra organismului uman. In domenii medicale din cele mai diverse cum ar fi: reumatism cronic si acut, migrene, insomnie, nevroza, dureri articulare, artrita, osteoporoza, fracturi osoase, afectiuni cardiovasculare, circulatie sanguina deficitara, disfunctii sexuale, afectiuni ginecologice, incapacitate de concentrare, disconfort meteo, afectiuni respiratorii, astm, tulburari endocrinometabolice, diabet, patogenia oncologica, etc., s-au observat vindecari care surprind prin rapiditate si eficienta. Dar aceste efecte pozitive uimitoare sunt relatate in diverse scrieri laice sau religioase de foarte mult timp si in toata cultura umanitatii de la Egiptul faraonilor la India Upanishadelor. La vremea aceea nu existau aparatele de fizioterapie, dar erau exploatate la maxim, capacitatea creierului de a emite unde electromagnetice de foarte joasa frecventa in timpul starilor de relaxare, meditatie Zen, Yoga, etc. cit si tehnicile de receptie a radiatiei electromagnetice de foarte joasa frecventa din mediul ambiant, cum ar fi asanele Yoga, efectul de piramida, tehnicile Qi gong, Reiki, etc. Papirusurile egiptene despre vindecarea bolilor prin atingere cu mana ( touch healing). Biblia sau relatarile istoricilor Romei antice stau marturie. Astfel celor trecuti de o anumita virsta, le era recomandat ca momentele de odihna si in special somnul sa le petreaca in preajma tinerilor. Acestia avind o emisie cerebrala mult mai intensa,ii ajutau indirect si pe cei in virsta din apropierea lor, in procesul de recuperare energetica. Intr-o relatare biblica despre regele David se spune ca, atunci cind batrinetea l-a doborit la pat, inteleptii curtii i-au adus o tinara fecioara care sa-i tina companie.


In Orient, medicina traditionala pune la mare pret, pentru a avea o sanatate cit mai buna, tehnicile de meditatie combinate sau nu, cu exercitii fizice si de respiratie. La practicantii acestora apar stari de constiinta, care pentru organismul biologic inseamna, la nivelul sistemului nervos central si periferic, emisia de unde cerebrale alfa si teta . Ele sunt generate de descarcarile electromagnetice ce caracterizeaza activitatea neuronala. Studiile efectuate de cercetatorii japonezi Akira Kasamatsu si Tomio Hirai in legatura cu activitatea cerebrala din timpul exercitiilor de meditatie Za-zen, au demonstrat deplasarea spectrului undelor cerebrale catre frecventele joase alfa si teta caracteristice perioadelor de somn. De asemenea americanii D. Rakovic , B. K. Anand, G.S. Chhina, B. Singh si danezii H. Lou, T. Kjaer, L. Friberg, S. Holm, au publicat studii similare despre meditatia Transcedentala, meditatia Yoga profunda si Yoga Nidra. Dr. John Zimmerman a demarat in 1980 la University of Colorado School of Medicine din Denver, studii referitoare la radiatia electromagnetica emisa de bioterapeuti in timpul tratamentului. Rezultatele au fost remarcabile. S-a constatat ca domeniul de frecvente emise este cuprins intre 0,3 si 30 de Hz cu un maxim de amplitudine in zona 7-8 Hz , iar intensitatea semnalului depaseste cu mult nivelul unui nonpracticant. Un colectiv de cercetatori japonezi condus de Seto a reusit sa masoare acest semnal care ajunge sa fie de 1000 de ori mai mare decit al unui om obisnuit.

Zborurile cosmice din secolul XX au adus informatii noi. Atunci cind omul este prea mult timp despartit de Pamant (de exemplu mai mult de 2 saptamani intr-o statie orbitala ) se imbolnaveste. Pentru acest ’rau de cosmos’ este responsabila si lipsa radiatiei Schumann, caracteristica mediului electromagnetic terestru, in interiorul navelor spatiale. Dar ce este radiatia Schumann ? Este o radiatie electromagnetica care se manifesta la suprafata Pamantului datorita descarcarilor electrice din atmosfera sau radiatiei provenite din spatiul cosmic. Ea este retinuta rezonant prin efectul de cavitate electromagnetica generat de ionosfera si globul terestru. Maximele si minimele radiatiei Schumann definesc reteaua Hartman, iar in Orient tehnica Feng Shui incearca sa exploateze in interesul sanatatii aceste proprietati locale electromagnetice ale mediului terestru, incepind cu amplasarea locuintelor si terminind cu aranjamentele florale dintr-o camera. . Privita din punct de vedere fizic, radiatia Schumann este o unda electromagnetica stationara cu lungimea de unda egala cu circumferinta Pamantului. Frecventa maximului de intensitate al acestei radiatii este de 7,83 Hz, care coincide cu nivelul minim al domeniului undelor cerebrale alfa din perioadele de somn sau veghe. Ea ajuta alaturi de emisia cerebrala, la recuperarea si mentinerea starii energetice a organismelor biologice, prin efectele pe care le are la nivel celular.

Este o observatie comuna ca, dupa o zi de munca, un somn bun ne remonteaza. Cu cit acesta este mai linistit cu atit dimineata ne simtim mai proaspeti. Lipsa somnului ne face sa ne pierdem concentrarea, puterea de analiza, vigoarea fizica. Daca suntem privati de perioadele de somn profund mai mult de o saptamina, acest lucru poate deveni fatal ducind la o dezorganizare a corpului biologic ce sfirseste prin intreruperea functiilor sale de baza.

Toate acestea ne fac sa intelegem cit de importante sunt, pentru starea noastra de sanatate, undele cerebrale, sau mai precis undele electromagnetice de foarte joasa frecventa cu domeniul intre 0,5 si 12 Hz. Si asta nu este tot !

Pina nu de mult se considera ca in timpul somnului organismul intra intr-o stare de relaxare, iar consumul energetic se reduce la minim. S-a constatat insa ca lucrurile nu stau asa. Intervalele de somn profund, caracterizate de emisia undelor cerebrale delta, sunt perioade active ale organismului ce implica un consum energetic ridicat. De ce mobilizeaza corpul atita energie pentru aceste momente, putem intelege mai usor plecind de la modelul oriental al structurarii fiintei umane. Acesta presupune existenta a cel putin doua corpuri. Unul, cel material, este caracterizat de tot ce se intimpla la nivel electromagnetic celular, iar celalalt, informational, este caracterizat de un nivel fizic mai subtil, probabil neutrinic, si cuprinde tot universul de informatii necesare functionarii celui material, biologic. Un cuplaj (in sanscrita, yoga) cit mai bun intre acestea doua, conduce la o stare de sanatate optima. Ce realizeaza acest cuplaj sau mai simplu care sunt elementele celor doua corpuri a caror stare defineste cuplajul? Cultura indiana le denumeste chakre (roata, virtej in sanscrita) si starea lor spune totul despre sanatatea unui om. Daca la nivelul corpului informational (denumit astral, eteric, subtil,suflet, etc), starea chakrelor nu este alterabila (motivul fiind probabilitatea de interactie extrem de redusa la nivel neutrinic comparativ cu interactia electromagnetica), in schimb in corpul material, biologic (electromagnetic), de-a lungul vietii apare o diminuare a caracteristicilor acestor zone. Aceasta se intimpla datorita agresiunilor zilnice la care este supus (curenti de aer intr-o incapere sau masina, insolatie, hrana, lovituri, emotii, zgomote puternice, cimpuri electromagnetice poluante tip ecran TV, telefon mobil, calculator, etc.) dar si micsorarii cantitative si calitative a fluxului undelor cerebrale emise in perioadele de somn odata cu inaintarea in virsta, lucru ce face ca procesul de recuplare din timpul somnului sa aiba parametrii din ce in ce mai slabi.