Arhetipurile sufleteşti Feminine



 
Cele patru elemente subtile esenţiale - pământul, apa, focul şi aerul - “colorează” în mod specific sufletul fiinţei umane, generând arhetipurile sufleteşti. Sub modularea energiei Lunii sunt create cele patru arhetipuri feminine, prezente în sufletul oricărei femei, iar sub cea a Soarelui cele patru arhetipuri masculine, prezente în sufletul oricărui bărbat. Totuşi, de regulă, într-o fiinţă umană se manifestă preponderent un singur arhetip.

Astrologia oglindeşte în modul său specific această realitate. Ea ne oferă numeroase informaţii ce ne pot ajuta să recunoaştem arhetipul care predomină în noi. Mama, fascinatoarea, eroina inspiratoare şi iniţiatoarea sunt cele patru arhetipuri feminine, pe care le vom prezenta în continuare.



ARHETIPUL MAMEI

Elementul asociat cu acest arhetip este pământul, simbol al fecundităţii şi regenerării. El naşte toate fiinţele şi le hrăneşte, pământul fiind simbolul trupului matern. Femeile cu acest arhetip predominant au foarte multă energie şi o imensă bucurie de a trăi. Ele au o atitudine maternă, fiind capabile să ofere protecţie, stabilitate afectivă şi o mare căldură sufletească, de aceea tind ca, în permanenţă, să aibă grijă de ceilalţi. Au simţ practic şi pot duce până la capăt orice lucru îşi propun să facă, fiind susţinute şi de dorinţa de a se face în permanenţă utile. Sunt întotdeauna în căutarea frumosului şi a plăcerii.

Luna în Taur
Energia pământului este modulată de sfera de forţă a planetei Venus în aspect „minus” (feminin). Această poziţionare a Lunii va aduce iubire interioară şi mulţumire de sine. Nativele sunt sensibile şi senzuale, având o disponibilitate mărită pentru plăceri. Au emoţii rafinate, fiind înzestrate cu simţ estetic şi o foarte mare gingăşie.

Dacă nu integrează corect energia venusiană, vor deveni foarte ataşate de planul material, fie de bărbatul iubit. Pot fi extrem de posesive şi geloase, iar fascinaţia banilor şi a confortului material le vor îndepărta de valorile spirituale ale vieţii.

Pentru a le cuceri, trebuie să le faci să se simtă în siguranţă, oferindu-le siguranţa materială de care au nevoie şi sentimentul de mulţumire de sine. Dovezile de iubire trebuie să fie concrete, menite să le crească încrederea în sine. Vor aprecia cadourile frumoase sau o invitaţie la o cină romantică.

Luna în Fecioară
Energia pământului va fi modulată de energia lui Mercur, aspectul „minus” (feminin). Femeia cu Luna în Fecioară trebuie să-şi înţeleagă emoţiile, să îşi cunoască mecanismele interioare, devenind astfel conştientă de calităţile pe care le are. Această femeie este înzestrată cu o foarte mare puritate sufletească, naturaleţe şi simplitate, putând ajunge să trăiască comuniunea cu natura.

Dacă nu va integra energia mercuriană, vor apărea frustrări mentale şi cenzura emoţiilor prin raţiune. Va avea obsesii mentale şi tendinţa de a critica în permanenţă şi de a despica firul în patru. Toate aceste complicaţii mentale o vor duce la frământări interioare inutile.

Dacă vrei să o cucereşti, va trebui să o scoţi la o plimbare prin natură sau să îi cumperi un animal de casă. Trebuie să o ajuţi să se înţeleagă pe ea însăşi şi să o accepţi aşa cum este.

Luna în Capricorn
Energia pământului va fi modulată de sfera de forţă a lui Saturn, aspectul „minus”. Această femeie este responsabilă şi matură. Dă dovadă de consecvenţă în acţiuni şi manifestă un foarte bun control al timpului. Este înţeleaptă şi îşi asumă responsabilitatea propriei evoluţii spirituale. Trebuie să aibă răbdare cu ea însăşi.

Atunci când energia saturniană nu este integrată armonios, apare rigiditatea emoţională şi răceala afectivă. Se va izola sau vor apărea blocaje afective foarte mari, ea devenind incapabilă de a iubi.

O poţi cuceri prin afecţiune şi tandreţe. Trebuie să îi aduci dovezi concrete de iubire şi să o ajuţi să îşi asume responsabilităţi de natură spirituală sau socio-profesională. Cel mai potrivit cadou pentru ea ar fi o călătorie la munte.

ARHETIPUL FASCINATOAREI

Este în rezonanţă cu elementul apei. Apa este considerată origine a vieţii, mijloc de purificare şi regenerare. Apele ca masă nediferenţiată reprezintă infinitatea posibilităţilor; ele conţin tot ceea ce este virtual, tot ceea ce nu are încă formă, sămânţa primordială, toate semnele unei dezvoltări viitoare, dar şi ameninţarea resorbţiei.

Fascinatoarea aduce misterul şi magia. Ea este cea care cucereşte un bărbat doar printr-un zâmbet sau printr-o privire pătrunzătoare. Poate da dovadă de instabilitate emoţională precum şi de o anumită fragilitate interioară. Ea se poate speria uneori de forţa cu care fascinează, nefiind pe deplin conştientă de ea, iar aceasta o poate determina, la un moment dat, să devină dependentă emoţional de ceilalţi. Lecţia ei este să integreze divin sexualitatea şi să îşi trezească starea de inocenţă şi de copil divin.

Luna în Rac
Energia apei este canalizată în stil Lună minus. Aceste femei sunt înzestrate cu o feminitate debordantă şi o mare profunzime emoţională, sunt foarte intuitive şi pot deveni cu uşurinţă receptive la inspiraţiile divine. Dau adesea dovadă de compasiune, deoarece sunt foarte empatice. Ele trebuie să înveţe din greşelile trecutului şi să se detaşeze de acesta.

Dacă nu vor respecta energia lunară, vor fi vulnerabile şi dependente de emoţiile celor din mediul în care trăiesc. Vor da dovadă de sensibilitate exagerată faţă de părerile celorlalţi, imaginându-şi ofense complet neintenţionate.

Pe femeia cu Luna în Rac o poţi cuceri ducând-o la un film de dragoste vechi, sau spunându-i cât de multă nevoie ai de ea. Va trebui să o înţelegi fără cuvinte şi să-i dovedeşti că îi poţi simţi sufletul; are nevoie să se simtă protejată.

Luna în Scorpion
Energia apei este modulată de sfera de forţă a planteti Marte (în aspectul „minus”), precum şi de sfera de forţă a lui Pluto. O astfel de poziţionare a Lunii va indica o femeie provocatoare, plină de mister, exotică, pasională şi cu foarte mult sex-appeal. Este foarte important pentru ea să ajungă la o stare de armonie şi echilibru interior. Trebuie să privească sexualitatea ca pe o modalitate de a ajunge la Dumnezeu, nu ca pe un scop în sine.

Dacă ea nu integrează armonios în universul ei lăuntric energia marţiană, poate ajunge să se autodistrugă, având tendinţe către masochism şi răzbunare. Va fi posesivă, geloasă şi va dori să domine şi să manipuleze.

Va fi cucerită de un bărbat pasional, cu o sexualitate puternică, care să îi satisfacă dorinţa de mister şi magie, şi care să-i împărtăşească dorinţa de transformare.

Luna în Peşti
Energia apei este canalizată în stil neptunian. Aceste native sunt supuse şi devotate, compasive şi cu o mare putere de sacrificiu. Sunt foarte sensibile şi visătoare, având o imaginaţie bogată. Pentru ele este foarte importantă credinţa într-un ideal spiritual şi sunt înzestrate cu o foarte mare intuiţie şi putere de a empatiza.

Dacă nu integrează energia neptuniană, ajung să absoarbă energiile negative ale celor din jur, fiind foarte vulnerabile din punct de vedere psihic. Sunt naive, au o timiditate exagerată şi pot fi foarte uşor rănite, de aceea pot dezvolta un complex al persecuţiei.

Le poţi cuceri prin devotament şi imaginaţie (scrie-i poezii!). Trebuie să dai dovadă de creativitate şi foarte mult romantism.

ARHETIPUL EROINEI

Este în rezonanţă cu elementul foc. Focul este un simbol al purificării şi al regenerării; el distruge ceea ce nu mai este necesar pentru a da o formă nouă, pentru a regenera. Prin foc omul poate atinge condiţia zeilor.

Eroina este femeia activă, pasională, care are iniţiativă şi îşi asumă orice risc pentru a-şi satisface gustul de aventură. Ea este inspirată şi aspiră cu frenezie către Dumnezeu, preferând calea directă de evoluţie, fără ocolişuri sau concesii. Eroina ştie întotdeauna ce vrea şi acţionează în conformitate cu ţelul propus, luptând pentru a şi-l atinge. Este o femeie expansivă şi plină de viaţă.

Luna în Berbec
Femeile cu o astfel de poziţionare a Lunii în astrograma natală îşi canalizează energia focului în stil Marte plus. Aceste native sunt pline de iniţiativă, gata oricând să îşi asume riscuri, au o atitudine cuceritoare, sunt foarte independente şi dinamice. În general, sunt femei puternice, care ştiu ce vor, cu o natură emoţională impulsivă şi nestatornică.

Dacă nu respectă energia marţiană, ele devin extrem de impulsive şi cu o puternică tendinţă de a-i domina pe ceilalţi; au izbucniri necontrolate, iar emoţiile lor, deşi sunt foarte intense, sunt de scurtă durată. Sunt încăpăţânate, având dorinţa de a face totul după propriile legi.

Aceste femei sunt cucerite de bărbaţi puternici care dau dovadă de iniţiativă şi care le stimulează spiritul de aventură. Trebuie ajutate să conştientizeze că pot duce până la capăt ceea ce şi-au propus.

Luna în Leu
Nativele îşi manifestă energia focului în stil solar. Ele sunt capabile de emoţii înalte şi nobile, fiind înzestrate cu o foarte mare creativitate şi pasionalitate. Sunt întotdeauna în centrul atenţiei, primind aprecierea şi admiraţia celor din jur. Au o mare încredere în ele şi ştiu întotdeauna ce vor.

Dacă nu integrează armonios energia solară, poate apărea tendinţa de dominare şi dorinţa de a-i manipula pe ceilalţi. De asemenea, poate apare o predilecţie către dramatizare şi teatralitate.

Sunt cucerite de bărbaţi solari, cu o foarte mare forţă interioară şi încredere în ei înşişi. Le plac bărbaţii pasionali şi generoşi, care le cumpără lucruri scumpe şi care le tratează ca pe nişte regine. Au nevoie să li se arate că sunt apreciate şi admirate, făcându-li-se în permanenţă complimente.

Luna în Săgetător
În acest caz, energia focului este modulată de sfera de forţă a planetei Jupiter. Sunt persoane idealiste, optimiste şi pline de efervescenţă. Au valori morale şi convingeri ferme, dând dovadă de demnitate şi discernământ. Vor trebui să îşi dezvolte calităţile de maestră în tainele spiritualităţii.

Manifestarea dizarmonioasă a energiei jupiteriene poate duce la complexe de superioritate, dogmatism sau chiar fanatism în convingerile personale. Vor tinde către minciună, împrăştiere şi iresponsabilitate.

Pe aceste femei le puteţi cuceri dacă sunteţi un bărbat superior, înţelept şi spontan în acelaşi timp, cu un simţ al umorului bine dezvoltat. Vor aprecia discuţiile filozofice, iar cel mai potrivit cadou pentru ele ar fi o călătorie în străinătate. Trebuie să li se satisfacă gustul de aventură şi nevoia de nou.

ARHETIPUL INIŢIATOAREI

Este în rezonanţă cu elementul subtil aer. Aerul este un simbol al spiritualizării, reprezintă lumea subtilă, aflată între „cer” şi „pământ”. Lumea expansiunii aerului este un mediu prielnic luminii, zborului, parfumului, culorii şi este calea de comunicare dintre cer şi pământ.

Iniţiatoarea este femeia care fascinează printr-un mental foarte puternic şi care este înzestrată cu o mare putere de a iubi necondiţionat. Este în rezonanţă cu energia vidului şi are capacitatea de a iniţia bărbaţii în tainele spiritualităţii, fascinându-i în primul rând prin inteligenţă şi rafinament, nu numai prin eros. Se poate deschide către inspiraţii elevate şi chiar poate deveni un releu divin. În mod obişnuit poartă multe “armuri” care să îi protejeze sufletul. Este fascinată de bărbaţi puternici, foarte solari care o provoacă în primul rând mental.

Luna în Gemeni
Îşi canalizează energia în stil Mercur plus. Este o femeie inteligentă pentru care comunicarea este foarte importantă. Se manifestă într-o manieră dezinvoltă şi jucăuşă. Este înzestrată cu simţul umorului şi poate manifesta cu uşurinţă starea de copil divin. Are nevoie de stimulare la nivel mental şi să i se aprecieze inteligenţa.

Atunci când nu controlează energia mercuriană, apare împrăştierea mentală şi superficialitatea. Va fi instabilă emoţional tinzând să îşi cenzureze emoţiile prin raţiune, îşi face griji inutile pentru lucruri mărunte şi pot apărea complexe de inferioritate.

Este cucerită de inteligenţă şi umor de calitate, îi plac bancurile şi comediile, adoră neprevăzutul. Cele mai potrivite cadouri în cazul ei vor fi cărţile. Are nevoie să o asculţi până la capăt şi să o faci să se simtă înţeleasă.

Luna în Balanţă
În cazul acestor femei, energia aerului este modulată de sfera de forţă a planetei Venus, aspectul „plus” (masculin). Femeia cu o astfel de poziţionare a Lunii va fi înzestrată cu calităţi artistice şi un deosebit simţ al esteticului. Este o persoană rafinată, plină de farmec şi eleganţă. Are o putere afectivă foarte mare şi un bun echilibru interior. Dă întotdeauna dovadă de bun gust şi de armonie în gesturi, mişcări şi îmbrăcăminte.

În cazul în care nu integrează armonios energia venusiană poate deveni influenţabilă şi dependentă de părerile celorlalţi. Vor apărea defecte precum: delăsare, nehotărâre, lene sau chiar narcisism.

O poţi cuceri prin eleganţă, rafinament şi bun gust, îi place să-i cumperi lucruri frumoase şi să o duci la manifestări artistice. Bărbatul va trebui să arate bine şi să se îmbrace impecabil. Are nevoie de susţinere pentru a-şi dezvolta calităţile artistice.

Luna în Vărsător
Îşi exprimă energia aerului în stil uranian. Este arhetipul femeii moderne, independentă şi nonconformistă. Aceste femei sunt inventive, originale şi foarte prietenoase, pun foarte mare preţ pe libertate şi au un aer de neobişnuit, fiind oricând gata să te surprindă.

Dacă nu respectă energia uraniană pot deveni indiferente, fiindu-le frică să se implice emoţional, datorită pericolului pe care l-ar reprezenta aceasta pentru libertatea lor individuală. Vor da dovadă de superficialitate şi răceală.

Dacă vrei să le cucereşti, ar fi recomandat să găseşti o metodă nonconformistă şi nemaivăzută cu care să le impresionezi. Va trebui să le stimulezi creativitatea şi să le faci surprize cât mai originale. Le plac ieşirile în oraş împreună cu prietenii şi discuţiile despre tot ce este nou sau neobişnuit.


.