Cele 10 Porunci - OSHO








1) Niciodata sa nu asculti ordinul altuia, daca el nu vine deasemenea si dinauntrul tau.

2) Nu exista Dumnezeu altul decat viata insasi.

3) Adevarul este in tine, nu il cauta in alta parte.

4) Dragostea este rugaciune.

5) A deveni cineva lipsit de insemnatate este usa spre adevar. Lipsa de insemnatate insasi este mijlocul, telul si realizarea.

6) Viata este acum si aici.

7) Traieste constient (treaz). Nu inota, pluteste.

9) Mori in fiecare clipa asa incat sa fii altul nou in fiecare moment.

10) Nu cauta. Ceea ce este, este. Opreste-te si priveste.

.

Viata intre Iad si Rai ...




Aceast articol a fost scris de catre o prietena ce intamplator sau nu, mi-a devenit mentor in materie de spiritualitate ... L-am postat  integral pe blogul meu, deoarece respectiva plida trebuie citita de cat mai multi oameni. Poate unii o vor si intelege ! 

""Va povestesc o pilda pe care am citit-o mai demult.

Un mare si neinfricat samurai vine la maestrul Zen. "Spune-mi care-i natura iadului si a raiului!"
Maestrul Zen il priveste drept in fata si ii spune pe un ton superior: "De ce ar trebui sa-i raspund unui vierme neinsemnat si nenorocit ca tine?"

Atunci, samuraiul, ridica sabia pentru a-i taia capul maestrului. "Asta-i iadul! striga acesta".
Instanteneu, samuraiul intelege ca el este creatorul iadului propriu. Negru, plin de ura, de sentimente de autoprotectie si de furie oarba. Intelege cat de aproape a fost sa-si omoare invatatorul.

Ochii i se umplu de lacrimi, isi impreuneaza mainile si isi pleaca capul in semn de recunostinta. "Asta-i raiul!" spune maestrul.

Am fost invatati ca iadul este rau si raiul este bun. Sa ne desprindem de tot ce-i rau si sa accesam doar "tot ce-i bun". Departe de mine intentia de a critica invataturile noastre bisericesti.

Mi se pare, insa, mai util sa mentin inima deschisa si o minte limpede, decat sa traiesc in niste limite construite artificial. Cine stie "atat de bine" unde si ce este binele?

Da, am venit pe lumea asta sa si gresesc...altfel, as fi zugravita pe pereti, in biserici. Sunt om. Si am voie sa gresesc.Important este "sa nu gresesc degeaba" ...si sa nu invat nimic din asta. Nu ne nastem toti intelepti si luminati. Dar putem sa devenim, pe masura ce experimentam "iadul" si "raiul" acestei vieti. ""


.

Cand devenim maturi ?





A fi matur inseamna sa ai AUTOCONTROL asupra ta, adica sa poti sa iti controlezi comportamentele si reactiile emotionale, sa iti poti evalua si analiza propriile actiuni ...

" Cand devenim maturi ? "
" Atunci cand nu mai esti copil !"

Eu cunosc oameni cu parul alb care inca se simt copii. Cu adevarat sa fi matur inseamna sa fi responsabil, sa fi hotarat, sa privesti viata intr-un mod realist, sa sti sa fi obiectiv si sa sti sa pui punctul pe "i" atunci cand este cazul. Maturitatea tine si de experienta in viata, eventimentele, intamplarile dupa care noi am invatat o lectie si am ramas cu ceva ...

.