Cele 7 Chakre







In terminologia sanscrita cuvantul chakra inseamna roata sau cerc - centrii de forta care focalizeaza energia subtila, prana. Acestia influenteaza in mod evident glandele endocrine si anumite organe fizice ele fiind punctele de intersectie dintre fizic si psihic. Chakrele sunt amplasate de-a lungul coloanei vertebrale.




Muladhara chakra

Este prima chakra si se afla la baza coloanei vertebrale dintre anus si sex. Tine de elementul pamant. Este totodata si sediul energiei fundamentale Kundalini Shakti. Literar cuvantul muladhara inseamna radacdina de unde intreg sistemul isi extrage vitalitatea si energia. De aceea ea guverneaza tot ce e legat de fizic, grosier, instincte primare, putere, vitalitate. Yoghinii ce mediteaza asupra acestei chakre ating vitalitate, forta fizica, puterea de a-si contrologreutatea fizica si instinctele primare.



Svadhisthana chakra

Corespunzatoare elementului apa. Localizarea fizica este in plexul hipogastric. Guverneaza trairile erotice, amoroase (nu instinctul primar de reproducere care tine de muladhara). Corespunde zonei rinichilor si a organelor genitale. Cel care mediteaza asupra acesei chakra nu se va teme de apa "el obtine atunci mari puteri psihice, imaginatie creatoare geniala si o stapanire perfecta a functiei sexuale si a simturilor. Pasiunile inlantuitoare, mania, gelozia, atasamentul sunt usor inlaturate de catre cel care mediteaza aici" - Swuami Shivananda.



Manipura chakra

Amplasata in zona ombilicului. Corespondenta fizica a plexului solar. Guverneaza ficatul (de aceea chiar si in Biblie se spune ca nervozitatea vine de la ficat) stomacul etc.

Marele yoghin Shivananda o descrie ca fiind responsabila de vointa, putere, solaritate (focul subtil) ori frica. "

Cel care mediteaza asupra acestei chakra nu se va teme de moarte iar vointa si puterea sa sunt uluitoare."



Anahata chakra

Acest centru este situat in zona inimii avand corespondenta fizica in plexul cardiac. 12 nadiuri (trasee energetice) pornesc de aici. Forma simbolica a acestei zone este steaua lui David cu 6 colturi. De aici izvorasc puterile paranormale ca levitatia, dedublarea, ori translatia in alte lumi sau corpuri (empatie). Reprezinta elementul subtil al aerului. Acest centru guverneaza emotiile, senzatiile, starile de pace interioara, de implinire etc.



Vishuda chakra

Situata la baza gatului tine de elementul eter, fizic corespunde plexului laringian. Vishuda chakra este responsabila de cunoasterea acashica. Cel care mediteaza aici se poate translata cu usurinta in trecut ori viitor. Textele Tibetane afirma ca prin acest centru se intra in legatura cu diferitele planuri subtile ale viselor.



Ajna chakra

Sinonim celui de al trei-lea ochi "ochiul lui Shiva" acest centru corespunde supramentalului dupa descrierile lui Sri Aurobindo iar trezirea complecta a lui ajna confera iluminarea spirituala si distrugerea legaturilor karmice permitand dobandirea uluitoarelor puteri paranormale ce tin de sfera mentala si nu numai. Guverneaza cu precadere atentia, luciditatea, functiile mentale si ale gandirii, clarviziunea etc.



Sahasrara chakra

Deasupra varfului capului, dincolo de extremitatea superioara a sirei spinarii. Are 1000 de nadiuri subtile, de fapt o infinitate care se pot produce, energiza mai mult sau mai putin. Corespondenta lui fizica este tot creierul. Este centrul de legatura cu intreg macrocosmosul, cu Dumnezeu. Apartine unui nivel al realitatii mult superior fata de ceilalti centrii de forta. Aici are loc experienta constiintei divine beatifice. "Aici yoghinul se bucura de fericirea suprema si realizeaza cea mai inalta cunoastere" mai specifica Swami Shivananda.