Noul An Astrologic



Punctul vernal - intrarea Soarelui in zodia Berbecului - are o semnificatie deosebita. Acest moment marcheaza sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Este o adevarata sarbatoare, exact ca nasterea unui copil. Punctul vernal este simbolul profund al renasterii naturii. In fiecare primavara putem asista la aceasta minune, urmarind cum cenusiul lipsit de viata se transforma intr-un verde zvelt care ne umple privelistea si inimile.

Daca iarna este simbolul interiorizarii, primavara este insasi iesirea din cochilia noastra si accederea la o stare energetica superioara. Ceea ce s-a copt in sufletul nostru de-a lungul iernii tinde sa se materializeze incepand cu intrarea Saorelui in Berbec. Renaste nu numai natura, ci si omul.

Horoscopul ridicat pentru momentul trecerii Soarelui peste punctul vernal poate fi definit ca cel al noului an astrologic. Anul acesta, Soarele trece in Berbec pe 20 martie, la ora 19:32. Sa ridicam horoscopul acestui moment luand in considerare coordonatele Bucurestiului. Vom gasi un Ascendent Balanta, situat in al 14-lea grad al acestui semn. Sa incercam sa deslusim care este mesajul astrelor, pentru noi romanii, pentru anul astrologic care urmeaza.

Ascendentul Balanta ne cere sa fim niste diplomati desavarsiti. Probabil se vor ivi numeroase ocazii in care va trebui sa impacam si capra si varza. Va trebui sa gasim echilibrul in toate: intre materie si spirit, intre “Eu” si “Ceilalti”, intre ideile avangardiste si cele conservatoare. Ascendentul Balanta ne cheama pe Calea Blandetii: sa mai renuntam la nevoia de a avea mereu dreptate, de a avea puterea de a ne intoarce si celalalt obraz… Este momentul sa luptam in stil aikido: respectandu-l adversarul nostru si constientizand ca lupta se incheie cand reusim sa-l transformam in prietenul nostru.

Primele doua case ale horoscopului sunt goale. Abia in a treia casa il gasim pe Pluton, in cuadratura cu Mercur aflat in casa a VI-a. Mesajul acestui aspect dificil este cat se poate de clar: de gandurile noastre si de modul nostru de a comunica depind multe. Gandul si cuvantul au o energie capabila sa transforme mediul inconjurator. Cuadratura Mercur-Pluton este un mare semnal de alarma, dorind sa semnifice pericolele gandurilor negative si ale comunicarii veninoase. Acest aspect insista sa depunem eforturi pentru a vedea partea plina a paharului si sa ne exprimam intotdeauna pozitiv. Trebuie sa incetam sa mai barfim, pentru ca altfel ne distrugem energia din jurul inimii.

Casa a III-a se refera si la mass-media, careia aceasta cuadratura Mercur-Pluton ii adreseaza o invitatie speciala. Pe de o parte, ea are datoria sfanta de a spune lucrurilor pe nume dar, in acelasi timp, trebuie sa renunte sa prezinte fapte agresive ieftine. Pluton in casa a III-a doreste analize profunde. Este nevoie sa nu ne mai hranim sufletele cu imperfectiunile celorlalti, prezentate la stirile de la ora 5:00 dupa-masa. Intr-un cuvant, este nevoie de mai mult pozitivism in ziare si la televizor.

Nodul Nord - sensul vietii - se afla in casa a IV-a, in Capricorn. Pozitia sa incearca sa ne transmita sa redescoperim valorile familiei si ale muncii bine indeplinite. Nodul Nord este sustinut printr-un sextil de catre Jupiter, din casa a V-a: este vorba despre un dar ceresc, care ne prevesteste ca vom dispune de mai multa iubire si optimism in sanul familiei.

Urmeaza casa a V-a, adapostind doua planete: Neptun si Jupiter. Neptun primeste o cuadratura de la Luna aflata in casa a VIII-a. Este interesanta conexiunea dintre casa iubirii si cea a transformarii: cuadratura Luna-Neptun vorbeste de obicei despre iluzii desarte, despre tendinte de a inlocui realitatea cu visele, iar conform semnificatiei caselor a V-a si a VIII-a, toate acestea se refera indeosebi la modul de a trai dragostea. Luna si Neptun ne sugereaza faptul ca doar iubirea care poate fi afisata in mod deschis merita sa fie traita. Ne putem transforma (casa a VIII-a) in fiinte superioare cu ajutorul iubirii, cu conditia ca aceasta sa iasa din zona iluziilor si a viselor.

Prezenta guvernatorilor zodiei Pesti in casa a V-a ne vorbeste despre sfintenia iubirii. Ne referim aici la un inteles spiritual al sfinteniei: la lumina emanata de o valoare eterna. Cele doua planete ne invita sa traim sentimentul de iubire intr-un mod profund si spiritual, evitand superficialitatile si tendintele prozaice.

Cea mai aglomerata casa este cea de-a VI-a. Aici se gasesc Uranus, Soarele si Mercur. Se pare ca mai avem multe de invatat in privinta muncii. Se pare ca asteptam prea mult si actionam prea putin. In acest sens bate si opozitia dintre Soare si Saturn: este nevoie sa depunem eforturi pentru a ne “debloca”. Faptul ca Soarele primeste un trigon de la Marte ne spune ca potential si disponibilitate de a munci exista. Luna in sextil cu Uranus ne vorbeste despre potentialul creativ. Aglomerarea casei a VI-a releva faptul ca ne este totusi dificil sa exploatam ceea ce se afla in noi insine.

Mercur si Uranus, responsabile cu intelectul, ne sugereaza ca este destul loc pentru mai multa munca efectuata cu creierul. Trebuie sa nu ne fie lene sa invatam, sa uitam de “nu pot” sau de “vremea mea a trecut”. Prezenta acestor doua planete ne releva faptul ca exista un mare potential nevalorificat in domeniul creatiei intelectuale si al ingeniozitatii. Urmeaza casa a VII-a, cea a colaborarilor. Aici o gasim pe Venus, in acelasi timp aflata si in exil in Berbec. Prezenta ei in aceasta casa ne sugereaza gandul ca majoritatea colaborarilor noastre functioneaza din rutina si ca este nevoie sa le insufletim cu o iubire energica, precum cea simbolizata de Venus in Berbec. Venus, afisata aici in postura de luptatoare, doreste ca blazarea sa fie inlocuita de zambete dinamizatoare.

Despre prezenta Lunii in casa a VIII-a am mai scris cand am pomenit de Neptun.
Mai departe, urmatoarea casa ocupata este a X-a, adapostindu-l pe Marte. Prezenta acestei planete in casa carierei si in Leu vrea sa ne spuna ceva asemanator cu mesajul planetelor aflate in casa a VI-a, invitandu-ne la un plus de ambitie in cariera noastra. Marte este bine sustinut (trigon de la Soare, sextil de la Saturn), deci putem deduce ca romanul isi trateaza cariera cu multa seriozitate. Este nevoie de mai putina stralucire si de mai mult lucru concret, de asumarea responsabilitatii.

Urmatoarea casa ocupata este cea de a XII-a, in care gasim o singura planeta: pe Saturn. Aceasta planeta actioneaza ca un fel de bariera in fata informatiior care ar dori sa iasa din subconstient. Casa a XII-a este sectorul sacrificiului acceptat in mod deliberat. Nu trebuie sa ne sacrificam de tot, ci doar o parte din timpul nostru si din energia noastra. Prezenta lui Saturn in aceasta casa releva faptul ca ne este greu sa facem aceste sacrificii. Saturn insista sa ne spuna ca imbunatatirea lumii in care traim depinde in mare masura de aceste mici sacrificii zilnice.

Cam astfel ni se pare tabloul psihologic al anului astrologic care urmeaza. Ca o concluzie, astrele vor sa ne spuna ca putem mult mai mult decat am aratat pana acum. Lumea in care traim poate deveni mult mai buna, cu concursul eforturilor nostre…