Casele Astrologice si Ascendentul







Casele astrologice, in numar de 12, sunt sectoare de cerc ale cercului zodiacal, intr-o continua miscare strict legata de miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei sale. Ele depind foarte mult de locul in care se afla in momentul respectiv subiectul. Nu este tot una daca o planeta se afla la orizont, la zenit sau de cealalta parte a planetei in momentul in care vorbim despre influenta sa asupra unui subiect, deci nu este indiferent sub ce unghi isi exercita influenta. In functie de acest unghi, altfel spus in functie de Casa in care se afla o planeta, va influenta activitatea noastra, mai ales in plan social, pentru ca de planul social se ocupa Casele, mai bine spus de viata in planul fizic. De aceea se numesc si Casele Pamantului.

Cuspidele mari

Cea mai mare influenta o are Ascendentul. In 24 de ore Pamantul efectueaza o rotatie completa in jurul axei sale. La un moment determinat, o zodie va aparea la orizont (la rasarit) si in acest fel ea va exercita brusc o influenta foarte mare asupra noastra. In acest fel "amprenta" sa este deosebit de puternica. Acesta este Ascendentul zodiacal, zodia ce rasare in momentul nasterii. Ascendentul joaca rol de cuspida (momentul de inceput) al Casei I. Opusul Ascendentului este Descendentul (apusul) ce joaca rol de cuspida a Casei VII. Zenitul, punctul de pe ecliptica aflat deasupra capului se numeste Mijlocul Cerului si joaca rol de cuspida Casei X, iar opusul sau este Fundul Cerului (de cealalta parte a planetei, nadir) si joaca rol de cuspida Casei IV. Cele patru directii, sub forma de cruce, care apar in astrograma ca fiind deosebit de importante, sustinand parca prin "tesatura plasei lor" intreaga tema natala este crucea pe care o duce fiecare in aceasta viata. "Ia-ti crucea ta si poart-o", este indemnul dat de Isus celor incarnati in planul fizic sub destinul ce-l meritam, pe care singuri l-am faurit si care ne va ajuta cel mai bine in evolutie daca va fi realizat asa cum se cuvine.

Exista mai multe tipuri de calcul al Caselor astrologice: Placidus, Koch, Case egale stil Vest si stil Est, Campanus, Porphyry, etc. Exista astrologi care folosesc Casele egale, dar cel mai corect este cel al caselor inegale, in special sistemul Placidus. El tine cont de ora si minutul nasterii, de longitudinea si latitudinea locului nasterii, precum si de momentul din an, deci de declinatia si ascensia dreapta a planetei. De fapt acesta este cel mai des folosit. Figura alaturata da un astfel de exemplu.


Clasificarea Caselor dupa domenii:
a) personale: I, V, IX - indica evolutia personalitatii;
b) materiale: II, VI, X - modul de evolutie in domeniul material si profesional;
c) sociale: III, VII, XI - indica relatiile cu cei apropiati;
d) spirituale: IV, VIII, XII - indica relatia cu fenomenele subtile ale evolutiei spirituale

Clasificarea Caselor dupa pozitii:
a) unghiulare: I, IV, VII, X - indica dinamism, actiune, curaj, lider;
b) succesoare: II, V, VIII, XI - stabilitate, constanta, incapatanare;
c) cadente: III, VI, IX, XII - oscilatie, dualism, superficialitate.

Semnificatiile Caselor:
Casa I - ne vorbeste de personalitate, caracter, temperament;
Casa II - bunurile materiale dobandite prin munca, speculatii dar si prin mosteniri, despre talentele nativului;
Casa III - comunicarea, intelectul, studiile si calatoriile;
Casa IV - familia, parintele de acelasi sex, finalul vietii;
Casa V - creatia, educatia, copiii, relatiile sentimentale, amantii;
Casa VI - sanatatea, relatiile cu colegii si subalternii, locul de munca;
Casa VII - casa casatoriei, a asociatilor;
Casa VIII - casa mortii si a renasterii, transformarilor, ocultismului, sexului;
Casa IX - filosofia, religia, justitia;
Casa X - ierarhiile sociale, functiile, aspiratiile sociale, parintele de sex opus;
Casa XI - prietenii, protectorii, popularitatea;
Casa XII - probele, karma, deceptiile, crizele psihice.

Se observa ca de fapt Casele sunt in stransa legatura cu semnele zodiacale, in acest fel fiecarei Case ii corespunde un semn zodiacal in ordinea normala, incepand cu Casa I ce are corespondent Berbecul si terminand cu Casa XII ce are corespondent Pestii. De fapt si guvernatorii Caselor (planetele) sunt aceleasi ca la semnele zodiacale.
Si distributia planetelor in emisfere ne dau indicatii deosebite despre natura generala a unei entitati.

Ascendentul
Ascendentul are o deosebita importanta, asa cum am mai spus. Daca la o tema natala pentru o entitate masculina conteaza foarte mult Soarele, la o tema natala pentru o entitate feminina are o deosebita importanta Luna, Ascendentul are importanta pentru toata lumea, indiferent de sex. De altfel de multe ori Ascendentul este mai important decat zodia de nastere (pozitia Soarelui in momentul nasterii).Ascendentul are o deosebita importanta si in aspectul fizic al persoanei respective. Cu un spirit de observatie mai bun si dupa mai multa experienta, un astrolog poate sa identifice cu destul de mare exactitate Ascendentul zodiacal al persoanei din fata sa, mai ales in cazurile cand subiectul nu-si cunoaste ora nasterii.

Sa vedem cum isi pune Ascendentul amprenta pe aspectul fizic al unei persoane. Evident, mai pot interveni si alte aspecte care sa influenteze aceasta, dar Ascendentul este cel care da nota cea mai importanta. Ascendentul in:
Berbec - se remarca in special printr-o usoara tendinta spre calvitie. Infatisare de obicei robusta, hotarata, ambitioasa.
Taur - statura impunatoare, gat puternic, privire patrunzatoare, voce placuta.
Gemeni - de obicei mic de statura, mai subtir (pirpirii), ochi vioi, plini de istetime, care parca nu stau prea bine in cap.
Rac - de obicei au un cap rotund, tendinte vizibile spre ingrasare, lenes, grasut si greoi. Femeile pot sa aiba si un asa-zis mers de rata, adica in timpul mersul isi tin varfurile picioarelor mai departate.
Leu - par des si puternic, asemeni coamei unui leu, cu pieptul in fata, de obicei ii place sa poarte podoabe.
Fecioara - Trup subtire, de obicei inalti, calmi, firi ascunse.
Balanta - fata binevoitoare, luminoasa chiar, gura bine conturata, dantura frumoasa.
Scorpion - aici intalnim doua feluri, unul discret si ganditor, de obicei se remarca prin faptul ca este retras iar celalalt are ochii ceva mai oblici, tip lama, privire sireata, nasul ascutit sau cel putin iese in evidenta.
Sagetator - si aici avem doua tipuri: daca este blond este in general o figura mai stearsa dar cu trasaturi frumoase, iar daca este brunet, este de o frumusete exceptionala, asemenea unei papusi finute cu ochi negri.
Capricorn - trup mic, ten ceva mai negricios, de obicei are si ochi negri cu o privire mai rautacioasa.
Varsator - de obicei sunt inalti, frumosi, cu ochi expresivi si confirmarea vine daca sunt si vorbareti.
Pesti - oameni calmi, melancolici, duplicitari. Daca au ochi albastri, sunt acei ochi aposi, tulburi.


                 extras din cartea: Firicel Ciarnau - "Bazele astrologiei" - Editura Fidelia, 1999




.