Psihoterapeutul ... de langa Tine




Cateva calitati necesare unui bun psihoterapeut :

Echilibrul interior - face referire la capacitatea de a regla intensitatea trairilor interioare si capacitatea de a controla reactiile emotionale; la rabdarea si disponibilitatea de a veni in contact cu problematica suferintei umane. Participarea la suferinta sau dificultatile celui din fata noastra nu inseamna efuziuni sentimentale.

Grad ridicat de autoacceptare care aduce cu sine acceptarea altora, respectul fata de cel din fata lui si increderea. Se spune ca drumul catre o atitudine pozitiva fata de clienti trece prin dezvoltarea constiintei de sine (cunoastere si autoacceptare), fapt pentru care Sigmund Freud a propus autoanaliza didactica pentru viitorii terapeuti. Astfel, practicarea psihoterapiei presupune un proces de structurare emotiv-atitudinala, menit sa alinieze profesionistii la cerintele unei activitati atat de delicate.

Caldura definita ca abilitatea de a fi deschis si abordabil fata de persoanele care solicita sprijin. Componentele caldurii sunt : interesul, absenta criticii, absenta apararii fata de reactiile clientului si contactul psihologic strans cu acesta. P. Burnard defineste caldura ca un produs al mintii, o atitudine constienta si o abilitate de a fi onest cu tine insuti, care creeaza premiza de a fi deschis fata de altii si tratarea lor ca egali. Caldura se afla la baza relatiei EU-TU.



Naturaletea care presupune cateva aspecte :

a nu supraevalua, sublinia rolul profesional, a evita atitudinile stereotipe;

a fi spontan, dar nu necontrolat si hazardat;

a ramane deschis si nedefensiv cand se simte amenintat;

a evita discrepantele dintre ganduri si fapte;

a manifesta tact si respect;

a fi dispus sa impartaseasca experientele personale cu clientii, daca acestea pot fi folositoare pentru ei.



A fi spontan presupune cateodata a exprima mirarea, dar nu indignarea sau nemultumirea. Asemenea abilitati reflecta atitudini fundamentale prin care psihoterapeutul ramane alaturi de clientii lui si nu se refugiaza in spatele unei atitudini formal-profesionale rigide.

Empatia este definita drept capacitatea de a intra, intr-un sens perceptual, in lumea interioara a altei persoane, capacitatea de a vedea lumea asa cum o vede celalalt si capacitatea de a transmite aceasta perceptie celuilalt.

"Privirea neconditionat pozitiva" (C. Rogers) se refera la capacitatea psihoterapeutului de a accepta clientul asa cum este, de a nu-l critica, judeca pentru ideile, sentimentele si faptele sale indiferent care sunt acestea.

Atitudinea etica de buna calitate conforma cu rigorile codului hipocratic si profesional cu referire la garantarea neconditionata a integritatatii fizice, sexuale, sociale si psihologice, a demnitatii si respectului clientilor in timpul procesului terapeutic, precum si la pastrarea confidentialitatii asupra tuturor informatiilor care i-au devenit cunoscute in cadrul acestui proces.