Moartea este Feminina







Viata este yang iar moartea este yin. Viata este masculina, iar moartea este feminina. Viata este agresiune, ambitie-efortul enorm de a castiga-dobandi ceva. Iar moartea este relaxare contra oricarui efort, este o calatorie interioara. Este o relaxare in interiorul nostru. In filosofia Zen este denumita, locul de odihna ...

Un om caruia ii este frica de moarte, se tine legat prea tare de viata; dar ironia este ca desi fiind legat mult de viata, devine incapabil de a vedea ce este viata; ramane intr-un stadiu de profunda ignoranta, intr-o stare de mare neintelegere.

Existenta ti-a dat viata; te-a luat in pantecul ei. Si cind mori, te intorci pur si simplu la izvorul original pentru a te odihni si a renaste din nou. Moartea este o odihna. Viata este activitate, moartea este odihna. Si fara odihna, nici-o activitate nu devine posibila. Viata este precum ziua, iar moartea este precum noaptea. Iar fara noapte ziua nu poate exista. Noaptea este cea care te pregateste pentru zi, cea care te reface, si-ti da energie.

In somnul profund ajungi in acelasi punct in care te conduce moartea, doar ca te reintorci atunci cand te trezesti. Atunci cand insa ti-ai terminat "creditul" vei fi trecut pe banca de rezerve sa iti analizezi comportamentul si cand revii, iti indrepti drumul ce l-ai lasat ...

Moartea nu trebuie sa sperie pe nimeni, deoarece cu adevarat, nu este decat un "somn" din care atunci cand va fi "timpul" ne vom trezi si vom reveni sa ne imbunatatim existenta !