Promisiuni ...





'Noi promitem plecand de la propriile sperante,  dar performam raportat la fricile noastre'

Cam asa gandea prin 1650, Francois de la Rachefoucauld , un scriitor clasic francez. Si inclin sa cred ca avea dreptate.

Atunci cand spunem ca facem un lucru ne asumam un angajament. Iar acest angajament se bazeaza pe o proiectie in viitor si ne niste premise. Noi avem credinta ca lucrurile vor evolua intr-un anumit fel si ca astfel vom putea livra ceea ce am promis. Dar de cele mai multe ori viata evolueaza diferit de cum ne asteptam noi si de cele mai multe ori a ne tine promisiunea reprezinta un act dificil de realizat si care implica o serie de costuri pe care nu le evaluasem la inceput.

Practic promisiunile ne leaga si ne creeaza viitorul. Si adesea intr-un mod atat de subtil incat trec ani de zile si multe sedinte de terapie pentru a realiza de unde ni se trag unele lucruri. Pana la a promite altora noi incepem prin a ne promite noua. Noi facem fata de noi foarte multe promisiuni. Si asta inca de cand suntem foarte mici. Iar acele juraminte ale sufletului devin directii importante in viata noastra.  Noi ne promitem ca o sa facem sau nu o sa facem anumite lucruri pe viitor. Iar mintea noastra preia aceea promisiune si o transforma in regula de supravietuire. Iar in timp se uita ca noi am facut promisiunea...si ea se tranforma in frica, teama, disconfort sau fobie.

Voi ce promisiuni v-ati facut voua insiva? Ahhh...dar nu mai stiti ca era mici atunci si a trecut mult timp. Pai exista si o alta modalitate prin care puteti afla ce promisiuni activeaza in voi.  Care sunt lucrurile pe in acest moment nu le puteti face? Care sunt lucrurile pe care le traiti desi nu ati dori acest lucru dar va este foarte greu sa faceti altfel? Care sunt fricile voastre?

Sunt multe exemple pe care le pot da. In cadrul consultatiile astrologice observ adesea aceste promisiuni si care blocheaza evolutia acelei persoane. Un exemplu ar fi cel al unui copil a carui parinti se cearta in mod constant. Aici pot apare 2 promisiuni in functie de afinitatea copilului cu unul dintre parinti. Prima ar fi de genul : 'Eu nu voi permite nicioadata partenerului/partenerei mele sa se poarte asa cu mine'. A doua promisiune rezulta dintr-o concluzie pe care ca si copil o putem trage: casatoria inseamna certuri si durere. Si imediat promisiunea:  'Eu nu am sa vreau sa ma casatoresc nicioadata'. Bineinteles ca mai pot si alte promisiuni....depinde foarte mult de situatia exacta si de profilul nostru. Dar cu siguranta aceste promisiuni pe care le facem ne vor conditiona viata. In exemplele de mai sus deseori putem observa probleme in plan relational pentru acele persoane.

O alta promisiune pe care o facem cand suntem copii este cea care pleaca de la o situatie in care ne facem de rusine. Deseori parintii si societatea (scoala, colegii) ne pun in situatii in care nu dorim sa fim, ne forteaza. Iar daca noi nu performam asa cum ni se cere ne acoperim de rusine. Iar daca cei din jurul tau te fac sa simti ca ai dat gres imediat iti promiti sa nu mai fi pus(a) in situatia de a te face de rusine. De aici pana la probleme de a lua cuvantul in public si a iesi in fata nu este decat un pas.

Nu mai punem la socoteala promisiunile facuta in vietile anterioare. De multe ori am trecut prin situatii dramatice si cu o mare incarcatura emotionala. Si in acel moment noi am facut o astfel de promisiune. Acum , in aceasta viata, noi nu mai tinem minte de ce anume am facut promisiunea respectiva (de fapt nu mai stii nimic) si acum ne trezim cu blocaje si frici. Foarte multe persoane au facute promisiuni de genul 'eu nu merit sa fiu fericit(a)'. Si asta deseori pentru ca in viata lor a avut loc un eveniment dur dar pe care l-au interpretat gresit.  Au facut ceva care aparent a fost o greseala. Dar in realitate lucrurile au stat altfel.

Pentru a depasi aceste obstacole din viata noastra solutia este simpla: rupeti promisiunile facute!

'Cum anume?', ar fi intrebarea. Anulati promisiunea in mintea dvs. Suna simplu si pueril. Dar functioneaza. Mintea este cea care tine cont de ordinele pe care i le dati. Ea va anula aceea comanda. Dar trebuie sa fiti foarte convinsi ca vreti sa o anulati. Aici e partea dificila. Chiar sa vrei. In plus trebuie sa ai rabdare pentru ca daca in 20-30 de ani aceea promisiune a devenit o regula de baza a mintii tale acum ii va lua ceva timp sa o stearga. De aceea foloseste autosugestia in mod constant pentru a-ti sterge promisiunile facuta aiurea...

                                                                       


                                                                             Dan Ciubotaru


.