Trigliceridele



Trigliceridele sunt un soi de lipide (grasimi naturale) care se gasesc in sange; ele contin un compus chimic format dintr-o molecula de glicerol si trei de acizi grasi. Trigliceridele se afla in majoritatea grasimilor si uleiurilor vegetale si animale, si, asemeni colesterolului, pot avea efecte adverse asupra organismului uman (atunci cand sunt consumate excesiv).

Ele sunt in acelasi timp si o sursa vitala de energie, precum si cea mai comuna forma de grasime intalnita in corp. Trigliceridele provin din alimentele consumate, dar pot fi si sintetizate de catre ficat, sub forma de grasimi, carbohidrati si proteine.

Organismul uman transforma mancarea ingurgitata in calorii; foloseste o parte dintre acestea in scopuri energetice, in timp ce restul sunt inglobate sub forma de trigliceride si purtate de sange prin corp, apoi depozitate sub forma de celule grase. Caloriile in exces se pastreaza sub aceasta forma, indiferent de tipul alimentelor pe care le consumi. De aceea, cu cat produci mai multe calorii decat poate organismul sa arda, cu atat exista mai multe sanse sa te ingrasi. Totodata, nivelul trigliceridelor din sange se va resimti, inregistrand cote crescute la analizele medicale.

In limite normale, aceste lipide sunt benefice din punct de vedere al sanatatii; cu alte cuvinte, daca nivelul colesterolului se incadreaza in limite firesti, trigliceridele nu ameninta in niciun fel sistemul cardiocirculator, chiar si daca sunt in numar mare. Totusi, o cota ridicata a lor, poate reprezenta un factor de risc pentru aparitia diabetului sau pentru inflamarea pancreasului.

Ce anume cauzeaza nivelul crescut al trigliceridelor?

* cresterea in greutate (de obicei acestea se inmultesc odata cu acumularea de kilograme)

* o dieta bogata din punct de vedere caloric, mai ales daca abunda zaharul si alcoolul. Acesta din urma creste productia de trigliceride din ficat si reduce cantitatea de grasime filtrata care ajunge in sange.

* varsta inaintata (nivelul triglicemic sporeste in maniera direct proportionala cu numarul de ani)

* medicatia indoielnica (unele droguri, anticonceptionalele, steroizii si diureticele)

* unele afectiuni asociate cu nivelul crescut al trigliceridelor din sange (diabet, hipotiroidism, boli hepatice)

* mostenirea genetica - uneori, triglicemia sporita este relationata de frecventa acesteia printre membrii familiei

Cum aflam nivelul triglicemic?

Prin intermediul analizelor de sange recomandate de medicul de familie. Daca nu ti-ai mai verificat demult sanatatea, a venit momentul sa o faci. Doctorii recomanda efectuarea unui set complet de analize la fiecare 6 luni. Este bine sa stii ca in analize apar doar trigliceridele produse de ficat, nu si cele extrase din alimente; de aceea, inainte de a merge sa ti se preleveze sange, incearca sa nu mananci/bei cu 12 ore inainte de vizita la cabinet!

Cotele functionale ale triglicemiei la adulti:

• Normala - sub 150 mg/dl
• La limita - 151-200 mg/dl
• Crescuta - 201-499 mg/dl
• Alarmanta - 500 mg/dl or higher

Cum diminuam cantitatea de trigliceride din sange?

1. Consuma cat mai putine calorii (ajuta-te de portionarea mancarii)!
2. Regularizeaza-ti mesele si nu sari peste niciuna!
3. Mananca alimente care au la baza cereale integrale!
4. Evita gustarile tarzii, dinainte de culcare!
5. Slabeste, daca e cazul!
6. Fa miscare in mod repetat si regulat!

Daca nu reusesti sa scazi nivelul trigliceridelor printr-un mod de viata corespunzator, medicul iti poate prescrie medicatia care se potriveste cel mai bine realitatii tale medicale. Asadar, nu ezita sa ceri ajutorul personalului abilitat!

                                                              multumesc Andreea Raicu