Alimentatia Sanatoasa




Mâncaţi doar atunci când vă este într-adevăr foame. Feriţi-vă de falsa foame (care de obicei apare dimineaţa după trezire).

Nu supraîncărcaţi stomacul. Încetaţi să mai mâncaţi de îndată ce simţiţi că aţi început să vă săturaţi. Proporţia ideală este următoarea: jumătate din capacitatea stomacului să fie plină cu hrană solidă, un sfert cu lichide, iar un sfert să rămână gol.

Nu mâncaţi absolut deloc ceea ce nu vă place. În schimb, nu abuzaţi de felurile preferate.

Mâncaţi încet şi, mai ales, nu înghiţiţi hrana în grabă. Veţi constata practic că veţi mânca mai puţin dacă veţi mesteca mai mult. Mestecaţi cât mai bine alimentele (orientativ: aproximativ de 30 de ori fiecare îmbucătură).

Mâncaţi fructe cât mai multe, cu condiţia ca ele să fie coapte. Nu mâncaţi fructe necoapte sau acide. Este bine ca fructele să fie consumate înainte de masă.

Postiţi o zi pe săptămână. Postul e foarte important, deoarece elimină toxinele, echilibrează mecanismele fiziologice şi odihneşte organele. Postul negru trebuie ţinut cu consumul a cel puţin 2-3 litri de apă în ziua respectivă; privarea de apă în timpul postului negru aduce mari prejudicii funcţionalităţii sistemului cardio-vascular, a rinichilor şi nu vor fi eliminate eficient toxinele.

Mâncaţi doar alimente compatibile între ele. Nu consumaţi, de exemplu, lapte cu alte produse lactate (brânzeturi). Fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, etc.), pâinea, merele, untul natural pot fi consumate cu orice alt aliment. Alimentele conţinând amidon, fructele, cerealele sau alte alimente pe bază de hidraţi de carbon sunt combinaţii compatibile. Experienţa şi, mai ales, instinctul trebuie să vă ghideze în alegerea amestecurilor compatibile între ele.

Pe cât posibil, fiecare masă e bine să conţină crudităţi, ca: salate, fructe, etc. Limitaţi la patru sau cinci alimentele componente ale mesei. Renunţaţi la amestecurile complicate şi la combinaţiile heteroclite care pun probleme neobişnuite stomacului. Învăţaţi să mâncaţi la oră fixă, dacă vă este foame. Mulţumiţi-vă cu două mese complete pe zi.