Gelozia, Buna sau Rea ?



In anumite imprejurari, manifestarea unei doze minime de gelozie poate sa fie benefica celor doi parteneri, unei relatii, pentru ca reaminteste permanent valoarea si importanta unuia pentru celalalt. In schimb, sentimentele puternice de gelozie sunt distructive pentru o relatie, mai ales ca de cele mai multe ori duc la violenta fizica si chiar ...

Gelozia este traita si exprimata diferit ... Cine spune ca nu a avut un moment de gelozie de-a lungul vietii, indiferent de etapele acesteia, minte. Gelozia este inerenta firii omenesti !  Cat este intamplatoare, ocazionala, gelozia nu este nociva, se refera mai mult la aspecte verbale cand se aduc reprosuri partenerului.

Cei care manifesta o gelozie agresiva fata de partener au tulburari de personalitate, sunt structuri mai labile ... Una dintre atitudinile gresite la inceputul unei relatii este aceea de a deveni totul pentru celalalt si astfel acest lucru devine total indispensabil pentru partener, ajungandu-se in situatia ca partenerul sa fie iubit mai mult decat pe sine si la o sacrificare a individualitatii.

In aceste conditii, cand partenerii se limiteaza la astfel de practici, cuplul se bazeaza pe posesivitate si pe gelozie. Conditiile impuse iubirii, oricare ar fi acestea, creeaza o tensiune care nu produce decat suferinta, provocata de faptul ca se incearca controlul vietii partenerului. De multe ori, partenerul supravegheaza totul in viata celuilalt si nu accepta ca persoana iubita sa aiba o identitate separata.

Cand relatia cu persoana iubita este amenintata apare sentimentul de gelozie cu toate caracteristicile, teama de pierdere sau de abandon, anxietate, durere, lipsa de speranta, reactie de aparare. De cele mai multe ori, manifestarile de gelozie au la baza neincrederea in sine si in propriile calitati rationale ...

Barbatii sunt mai gelosi fata de activitatea sexuala a partenerelor, iar femeile sunt mai geloase fata de implicarile emotionale ale barbatului. Pe de o parte, barbatii au tendinta de a-si nega sentimentele de gelozie, dar adeseori si le exprima prin furie, violenta. Pe de alta parte, femeile accepta mult mai repede gelozia si reactioneaza prin depresie.

Barbatii isi acuza mult mai frecvent partenerele si intra in competitie cu rivalii, dar femeile tind sa se autoacuze si tin sa mentina relatii stranse cu persoana de alaturi. Femeia geloasa manifesta de multe ori dorinta de a ingradi libertatea si de a-si impune dominatia. Printre lucrurile de netolerat, capabile sa distruga o relatie, cel mai adesea se numara infidelitatile sexuale. Fara a cauta motivele unei astfel de atitudini apar acuzele, condamnarile...

Demersul catre o vindecare, daca se poate spune asa, a geloziei incepe cu necesitatea intelegerii trairilor provocate si identificarea exacta a ceea ce determina sentimentul de gelozie. De aceea este bine ca partenerii sa apeleze la psihoterapie.