Limbajul Corpului






Comunicarea nonverbala este o componenta esentiala in viata de zi cu zi. Fie ca ne ducem la un interviu, ca tinem un discurs, ca avem o discutie sau suntem intr-o situatie care solicita mult autocontrol, comunicarea nonverbala este factorul de care depinde uneori intregul nostru succes.

Acest lucru se inampla deoarece din totalul mesajelor transmise de o persoana si retinute de interlocutor: 7% sunt verbale, 38% sunt paraverbale iar 55% sunt nonverbale.

De altfel, axioma comunicarii nonverbale evidentiaza faptul ca acest tip de comunicare are relevanta mai mare decat semnalele verbale si paraverbale (tonul vocii, accent, tonalitate etc). Aceasta axioma enunta urmatorul lucru:

Cand ceea ce spuneti nu este in concordanta cu ceea ce faceti, interlocutorul va crede ceea ce vede, adica semnalele nonverbale ale corpului dumneavoastra.

Limbajul nonverbal (body language) este alcatuit din trei componente: mimica, privirea si gestica.

Mimica se refera la toate fenomenele pe care le putem observa pe fata unui om : miscarile capului, contactul vizual, directia privirii, zambetul.

In privinta privirii, pentru a construi o relatie de comunicare trebuie sa pastram contactul vizual cam 60% - 70% din timp. De asemenea, exista mai multe tipuri de priviri: oficiala, intima, laterala, care atunci cand e insotita de zambet inseamna interes, iar atunci cand e iinsotita de incruntarea sprancenelor inseamna ostilitate. La fel, inchiderea ochilor inseamna dorinta de a finaliza interactiunea.

Gestica se refera la limbajul mainilor in termeni de viteza a miscarii, grad de tensiune, pozitii, zone de miscare, mod de tinere a degetelor, distanta dintre maini si corp.

Pozitia mainilor ne poate da nenumarate indicii despre starea cuiva. Enumeram mai jos cateva pozitii ale mainilor si semnificatia lor in contextul limbajului corpului:


mainile deschise, relaxate, dezvaluie o atitudine pozitiva, o invitatie la sinceritate

bratele incrucisate inseamna respingere

bratele tinute la spate inseamna neliniste

managaierea barbiei arata ca ascultatorul evalueaza pozitiv ceea ce aude

tragerea usoara a lobului urechii este un semn de suspiciune

masarea cefei indica un sentiment de frustrare

sprijinirea barbiei in palma tradeaza plictiseala

palmele inclestate arata tensiune

jocul cu pixul este un semn de nerabdare

frecarea palmelor indica anticipare


De o foarte mare importanta sunt postura si orientarea corpului. Se refera la felul in care un om sta la un moment dat si la modalitatile prin care isi modifica postura corpului. Astfel, exista cateva pozitii de baza pe baza carora putem identifica starea de spirit a oamenilor care fac parte dintr-o audienta, de exemplu:

Asadar, pozitia picior peste picior si brate incrucisate, picioarele peste bratul scaunului, picioarele pe birou sau leganarea, batutul din picior arata toate lipsa de interes. Totusi, cand picioarele sunt incrucisate iar pozitia corpului este indreptata spre interlocutor, este un semn de intelegere si cooperare.

Inclinarea usoara a corpului inainte arata interes. Inclinarea corpului spre spate arata lipsa de interes. Intoarcerea corpului intr-o parte in timp ce interlocutorul vorbeste, indica dorinta de a incheia discutia.

Cunoasterea acestor informatii despre comunicarea nonverbala si limbajul corpului ne ajuta sa ne atingem mai usor obiectivele unei discutii, ale unei prelegeri sau expuneri iar cel care aprofundeaza tainele comunicarii nonverbale are, cu siguranta, mai mult succes in ceea ce isi propune.