Memorarea Viselor





Ce poti face pentru a-ti aminti visele ?

Exista un dicton care spune ca „totul depinde de memorie“. In ceea ce priveste visarea lucida, nimic nu este mai adevarat. De aceea, deprinderea unor modalitati care sa-ti permita reamintirea viselor este absolut necesara daca doresti sa inveti explorarea constienta a universului oniric. Dar cata vreme nu ai o memorie foarte buna, nu sunt sanse prea mari de a le experimenta. Exista doua motive pentru asta: pe de o parte, nu-ti poti aminti un vis lucid, chiar daca l-ai avea. De fapt, majoritatea oamenilor chiar au vise constiente, fara sa si le aminteasca mai tarziu. Acestea se pierd pur si simplu intre miile de experiente onirice obisnuite. Pe de alta parte, o memorie buna a viselor este absolut esentiala pentru simplul motiv ca, pentru a deveni lucid intr-un vis, e necesar sa realizezi aã este chiar un vis. Si tocmai pentru ca e vorba de un vis personal, trebuie sa fii mai intai familiarizat cu experientele onirice pe care le ai de obicei.

Orice om stie ce este un vis, dar numai la modul general. Insa nu este intotdeauna usor sa deosebim evenimentele din planul oniric de cele din viata reala. Majoritatea viselor seamana cu existenta cotidiana, cu anumite exceptii notabile. Aceste caracteristici speciale reprezinta modificari ale comportamentului din traiul obisnuit si joaca un rol cheie în recunoasterea viselor. De aceea, este absolut esential sa stii cum arata visele tale si, mai ales, ce indicii le deosebeste de realitatea comuna. Acest lucru nu poate fi realizat decat prin memorarea, notarea intr-un jurnal si investigarea acestor indicii. Inainte de a hotari sa-ti investesti timpul in metodele de inducere a viselor lucide, ar trebui sa-ti amintesti cel putin o experienta onirica in fiecare noapte. Sugestiile care urmeaza te vor ajuta sa atingi acest scop.

Primul pas catre imbunatatirea memorarii viselor este sa dormi cat mai mult. Daca esti foarte odihnit, ti-e mai usor sa ti le aduci aminte si vei accepta sa-ti sacrifici o parte din timpul noptii pentru a le nota. Alt motiv pentru a-ti prelungi perioada de somn este faptul ca visele devin din ce in ce mai lungi catre dimineata. Primul vis din timpul noptii este intotdeauna cel mai scurt, dureaza circa zece minute, in timp ce dupa opt ore de somn, perioadele de visare pot ajunge pana la o ora. In timpul unei perioade REM omul poate avea mai multe vise, delimitate de scurte momente de trezire, de care cel mai adesea nu-si mai amintente. Majoritatea cercetatorilor in domeniul oniric sunt de acord ca nimeni nu mai stie ce a visat daca nu se trezeste direct din acel vis. Daca ai un somn prea greu, potriveste ceasul desteptator la o ora cand banuiesti ca ai putea visa. Perioadele REM se succed la aproximativ 90 de minute, asa ca cele mai bune ore pentru trezire sunt cele care reprezinta multiplii de 90 de minute dupa ora de culcare. Asadar cele mai bune sunt perioadele REM dinspre partea finala a somnului; de aceea, sfatul meu este sa pui ceasul sa sune la 4 ore si 30 min, 6 ore sau 7 ore si 30 min dupa perioada de culcare.

O alta premisa esentiala pentru a putea sa-ti amintesti ce ai visat este motivatia. In cazul multor oameni, este suficient sa-si propuna acest lucru si sa reuseasca. La fel de util este sa-ti repeti ca vei avea vise frumoase si interesante. Prezenata langa pat a unui jurnal oniric si intentia de a le povesti in scris este de asemenea o autosugestie foarte utila. Cu cat iti vei nota mai multe vise, cu atat iti vei aminti mai multe. Iata in continuare cateva sugestii legate de acest jurnal. Cel mai bine este sa-ti faci obiceiul de a te intreba imediat ce te trezesti: „Ce am visat?“. Daca nu procedezi asa, uiti imediat visul, din cauza interferentei cu celelalte ganduri care-ti invadeaza mintea. Nu te clinti din pozitia in care te-ai trezit, caci miscarile corpului ingreuneaza amintirea experientelor onirice. De asemenea, nu te gandi la grijile zilnice, caci au efectul de blocare totala a procesului de rememorare. Daca nu-ti amintesti nimic, continua totusi sa-ti dai toata silinta timp de cateva minute, fara sa te misti si fara sa te lasi furat de altceva. De regula, in aceste conditii mintea incepe „sa prinda“ anumite fragmente de vis. Daca tot nu-ti revine nimic din timpul somnului, te poti intreba: „La ce ma gandeam adineauri?“ si „Ce simteam acum cateva momente?“. Examinarea gandurilor si sentimentelor ofera de multe ori indiciile necesare pentru a-ti reaminti intregul vis. Foloseste fiecare detaliu si incearca sa reconstruiesti intreaga poveste. Daca-ti apare in minte o scena, intreaba-te ce anume s-a petrecut inaintea ei, apoi inaintea acestei secvente si asa mai departe. Altfel spus, urmãreste sa retraiesti invers visul. Te asigur ca nu va trece mult pana cand vei capata o mare indemanare in reconstruirea scenariului detaliat al experientei tale onirice, pornind de la un singur fragment din memorie. Daca pentru inceput nu functioneaza, insa, straduieste-te sa-ti imaginezi un vis pe care l-ai fi putut avea, pornind de la sentimentele si gandurile actuale. Intreaba-te apoi: „Oare este posibil sa fi visat acest scenariu?“. Daca unicul lucru pe care ti-l reamintesti este o simpla stare, descrie-o in jurnalul oniric. Chiar daca atata timp cat esti inca in pat nu-ti reamintesti nimic, este posibil ca anumite evenimente de peste zi sa provoace declicul necesar. Daca este asa, noteaza-ti imediat detaliile.

La fel ca in orice domeniu, acest proces de antrenare a unei capacitati noi poate inainta lent initial. Chiar daca nu izbutesti de la bun inceput, nu te lasa descurajat. Nu exista om care sa nu progreseze prin practica. Daca poti sa tii minte cel putin un vis pe noapte, esti pregatit sa experimentezi si visarea lucidã. Probabil nu va trece mult pana cand vei reusi. Majoritatea celor care urmaresc acest scop reusesc sa patrunda consient in universul oniric. Urmarind sa devii constient in vis si invatand sa folosesti visele lucide, poti adauga mai multa constiinta, mai multa savoare vietii tale. Prin asta, iti vei mari placerea de a calatori în timpul viselor si vei aprofunda intelegerea de sine. Trezindu-te in vis, te poti trezi la viata.

                     Fragmente din Explorarea viselor lucide - Stephen La Berge, Howard Rheingold


.