Cafeaua de Dimineata




Aroma ei te trezeste dimineata, iti inveseleste orice inceput de zi. Indiferent ca iti place neagra sau cu frisca, cu arome imbietoare sau simpla, cafeaua se poate transforma in aliatul tau pentru o viata mai sanatoasa.Fie ca e facuta de un om anume care se pricepe de minune sa faca cafea in diminetile somnoroase, cu rom sau cu Bailey’s, alaturi de un “cookie” sau cu multa frisca si pudra de cafea, cu gheata sau frappe, cafeaua e delicioasa!

Consumata insa cu grija, in cantitati moderate, nu mai mult de 2-3 cesti pe zi, cafeaua reduce riscul aparitie bolilor cardiovasculare. Daca vei bea prea multa cafea intr-o perioada scurta de timp, nivelul zaharului din sange poate fi afectat.

Cofeina. Este principalul compus al cafelei si este responsabila pentru o scadere a nivelului de depresie si anxietate, creste activitatea cerebrala, imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie. De asemenea, antioxidantii au efecte benefice asupra arterelor si a inimii.

Cafeaua te poate ajuta la slabit. O cantitate de doar 300 mg de cofeina consumata in timpul exercitiilor fizice duce la cresterea cu 20 % a energiei, iar caloriile sunt arse cu 107 % mai mult decat in lipsa cofeinei.

Este si un aliat impotriva celulitei. Din ce in ce mai mult creme de corp anticelulitice o folosesc ca si ingredient.

Actioneaza asupra tubului respirator si este un bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange.

Efectul laxativ al cafelei este binecunoscut. Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon. De asemenea, un studiu efectuat la Scoala de Sanatate Publica Harvard a aratat ca un consum regulat de cafea este foarte util in prevenirea diabetului de tip 1 si 2.

Cafeaua poate fi folosita si pentru uz extern, impotriva mirosurilor neplacute lasate de usturoi, ceapa sau peste pe maini. In acest scop, trebuie sa ne masam palmele cu zat de cafea, pe care apoi il indepartam prin clatire cu apa calduta.

Cafeaua este folosita si ca masca pentru ten deoarece o curata de impuritati, reduce porii si elimina celulele moarte. Masca se prepara dintr-o ceasca de zat amestecat cu albusul de la un ou, fiind aplicata prin masare pe intreaga fata. Dupa ce se usuca, se indeparteaza cu apa calda si se foloseste o crema de fata hidratanta, in special de catre persoanele cu ten uscat.


Contraindicatii

Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.

De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza. Femeile insarcinate e bine sa reduca consumul de cafea pentru a evita sa devina agitate sau nervoase. In plus, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului.

Consumul exagerat de cafea poate duce la:

Tulburari la nivelul tubului digestiv cu arsuri si chiar dureri si spasme gastrointestinale, palpitatii,insomnii,neliniste,stari depresive,tremur si slabiciune musculara.